NIJE SAMO DIONI: Večiti su SKUPO PLAĆALI svoje greške, MILIONI bačeni u prazno!

Autor:

Sport

09.02.2023

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski napadač poslednji je u nizu koji će koštati Crvenu zvezdu, a neke velike promašaje imao je i Partizan.

NIJE SAMO DIONI: Večiti su SKUPO PLAĆALI svoje greške, MILIONI bačeni u prazno!

Foto: Starsport

Loi Dioni i Aksel Bakajoko

Puno stranaca prošlo je kroz Crvenu zvezdu i Partizan.

Neki su bili prava pojačanja i ostavili su dubok trag, a pojedini su se pokazali kao totalni promašaji.

Neki su, poput Loi Dionija, skupo koštali "večite" koji su se osim rezultatskih neuspeha dovođenjem, na papiru pojačanja, suočavali i sa finansijskim udarima. Ko je sve oštetio kasu večitih u bliskoj prošlosti?

CRVENA ZVEZDA

LEGENDA KAŽE DA SE RATE I DALJE PLAĆAJU

Svi navijači Zvezde dobro pamte Poljaka Gžegoža Bronovickog. Kada se na leto 2007. godine pojavila vest da će čovek koji je Kristijana Ronalda stavio u džep na meču Poljske i Portugala obući crveno-beli dres, "delije" su bile oduševljene.

Ipak, oduševljenje je uskoro zasenila tuga, a kasnije i očajanje! Bronovicki se nije proslavio na Marakani, a više uspeha imao je za kafanskim stolom nego na samom terenu, pa su ga tako često viđali po beogradskim birtijama i lokalima.

Republika

Foto: Starsport

Gžegož Bronovicki

 

Emotivni slom doživeo je na gostovanju u Kruševcu kada mu je trener Aleksandar Janković rekao da neće početi meč protiv Napretka. Bronovicki je napustio hotel i otišao u obližnju kafanu.Čitava ekipa crveno-belih ga je pronašla za stolom sa pivom u jednoj i pljeskavicom u drugoj ruci.

Pustite me, hoću da jedem pljeskavicu - kroz suze je pričao Bronovicki.

Dakle, poput Dionija, imao je problema sa alkoholom, ali je i žestoko oštetio budžet Zvezde. Crveno-bele koštao je 840.000 evra, a novac je isplaćivan u toliko rata da legenda kaže kako se one i dalje plaćaju. Naravno, to nije slučaj, crveno-beli su uz dosta muka isplatili Poljaka i završili ovu bolnu epizodu.

VAN LA PREVARA

Holandski internacionalac Radživ van la Para odavno nije deo Crvene zvezde, a njegov angažman od strane srpskog šampiona, spada u red onih, koji se nisu isplatili.

Naprotiv, od momenta kada je stigao iz Hadersfilda za 1.200.000 evra u septembru 2019, pa sve do odlaska u martu 2020. godine, Holanđanin je bio teret na leđima crveno-belima a kasnije je Crvenu zvezdu dobio i na sudu, te je klub sa Marakane morao da plati još 270.000 evra na njegovu adresu.

Republika

Foto: Starsport

Radživ Van la Para na večitom derbiju

 

Odigrao je 11 utakmica, dao jedan gol, dva puta asistirao, i nakon 718 minuta igre napustio Beograd.

UNIŠTIO ZVEZDU I PROTIV NJE, ALI I U CRVENO-BELOM DRESU

Džonatan Kafu stigao je u Crvenu zvezdu kao proveren igrač koji je u dresu Ludogoreca odigrao fenomenalno protiv tima sa Marakane.

- Kafu dolazi na jednogodišnju pozajmicu i najbolje partije pružao je u bugarskom Ludogorecu, navijačima Crvene zvezde je ostao upamćen kad nas je sam izbacio - istakao je tokom njegove promocije Mitar Mrkela.

Republika

Foto: Starsport

Džonatan Kafu i Saša Zdjelar

 

U Beograd je stigao kao pozajmljen igrač Bordoa, a i ta pozajmica je plaćena papreno - 700.000 evra. No, umesto velikog pojačanja Kafu je odigrao tek devet utakmica, od čega sedam u Superligi, jedan u Kupu Srbije i 60 minuta protiv Salcburga u Beogradu (0:0). Loše igre dovele su do smanjene minutaže, Kafu je time bio nezadovoljan, a na kraju je i napustio Beograd.

PROBLEM ZA PROBLEMOM

Mislili su na Marakani da će dolaskom Džošue Parkera rešiti problem brzine u napadu, a dobili su samo more problema koji su stigli do suda.

Odigrao je Parker tek 14 utakmica za Zvezdu i postigao je četiri gola, a u centru pažnje javnosti našao se kada je suspendovan jer je svojevoljno napustio Srbiju i otišao kući usred sezone.

Nije želeo da napusti Marakanu, primao je platu i pored toga što nije igrao, a jednom prilikom je istakao zbog čega je odbijao da ode iz Zvezde:

- Ponuđen klub i uslovi mi nisu odgovarali, zato sam odbio. Ako bi mi našli bolji klub, prihvatio bih. Ali sada nemam bolje i zato sam ovde. Tačno je da mi je uprava ponudila da mi plati što duguju i da dobijem papire, ali se to događalo u cajtnotu prelaznog roka. Pa, gde da nađem novi klub za dan? Imam ugovor, živim od fudbala, hranim porodicu. I dalje ne bežim od dogovora sa klubom, ali bio bi red da se prema meni ophode kao prema ostalim profesionalcima i omoguće mi da radim sa ekipom. A, ne da pričaju kako ih ucenjujem. Fudbal je posao, mora da se poštuje ugovor.

Republika

Foto: Starsport

Džošua Parker

 

U ova četiri promašaja nisu ušli igrači poput Erika Jirke, Vinisijusa Pašeka, Rikardinja i Aksela Bakajoka, ali i mnogi drugi koji su znali da oštete budžet crveno-belih kroz prošlost.

PARTIZAN

NAJSKUPLJI PROMAŠAJ U ISTORIJI CRNO-BELIH

Eduardo Pačeko i dalje je verovatno najveća greška Partizana.

Stigao je Brazilac u Humsku za 1.2 miliona evra koliko je uplaćeno Sao Kaetanu, a najavljen je kao igrač za velika dela. Umesto toga - surov prosek, da ne kažemo i fudbaler ispod proseka.

Republika

Foto: Starsport

Eduardo Pačeko

 

Na 24 utakmice je postigao pet golova, dodao devet asistencija, nije se pokazao kao neko ko može da nosi tim, te se brzo i vratio u Sao Kaetano, a kasu Partizana zavio je u crno.

SNOVI PRETVORENI U KOŠMAR

Dominik Adija stigao je u Partizan u februaru 2011. godine kao jedan od najtalentovanijih mladih fudbalera planete. Sanjali su velike snove navijači Partizana, delovalo je da su dobili igrača za velika dela, ali su svi ti snovi ubrzo pretvoreni u košmar.

Adija je da od supertalenta trebao da počne da gradi status svetske fudbalske zvezde u crno-belom dresu, ali je umesto toga nakon samo šest meseci otišao iz Humske.

Republika

Foto: Starsport

Dominik Adija

 

Za kraj se i tokom meča protiv Vojvodine posvađao sa tadašnjim šefom struke crno-belih, Aleksandrom Stanojevićem, pa je u Partizanu odigrao svega osam utakmica pre odlaska. Umesto da postane "zlatna koka" crno-belih, tim iz Humske je u njemu dobio samo probleme koje je pratila i velika plata.

BIVŠI IGRAČ MANČESTER JUNAJTEDA BEZ VEĆEG UČINKA U HUMSKOJ

Erik Đemba-Đemba dobro je poznato ime u svetu fudbala.

Ime je stekao u Mančester junajtedu, a kada je na leto 2013. godine stigao u Humsku svi su očekivali da će nositi Partizan ka velikim rezultatima, kako na domaćoj sceni, tako i u Evropi.

Republika

Foto: Starsport

Erik Đemba-Đemba

 

Ipak, veliku platu nije uspeo da opravda na terenu, pa je već nakon 16 utakmica usledio završetak saradnje.

U crno-belom dresu uspeo je da upiše tek jednu asistenciju.

KRAJNJE SUMNJIVI BRAZILAC

Anderson Markeš stigao je u Partizan 2011. godine i svi su se nadali da će crno-beli dobiti defanzivca za velika dela.

Krupne reči prilikom dolaska, transfer vredan 300.000 evra koliko je Sao Kaetanu uplaćeno od strane čelnih ljudi Partizana i tek dve odigrane utakmice na kojima je Anderson Markeš postigao jedan pogodak.

Republika

Foto: Starsport

Anderson Markeš

 

Povreda za povredom koštala je Brazilca da se nametne u Humskoj, a on je navodno u Partizanu imao godišnju platu od čak 150.000 evra. Za samo dve odigrane utakmice, zaista mnogo!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading