GRAD BEZ TRUNČICE OTPADA! Njima je pošlo za rukom da SVE recikliraju bez sistema za ODVOŽENJE otpada! (VIDEO)

Autor:

Razonoda

10.04.2022

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Seoce Kamikacu smešteno je na ostrvu Šikoku, na jugu Japana, na oko 40 km od Tokušime. Broji nešto više od 1500 stanovnika, a u svetu je postao poznat po jednoj neobičnoj stvari - oni jednostavno nemaju smeće!

GRAD BEZ TRUNČICE OTPADA! Njima je pošlo za rukom da SVE recikliraju bez sistema za ODVOŽENJE otpada! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/The Hindu

Kamikacu, inače, nema organizovan sistem odvoženja otpada, ali je, ipak, uspeo da pretenduje da postane prvi zero-waste grad na svetu.

Šta to znači u praksi?

Stanovnici ovog gradića odlučili su da sami organizuju svoje sisteme reciklaže otpada čime su se kotirali na sam vrh liste održivih gradova.

Meštani imaju obavezu da sav svoj otpad prvo dobro operu, a zatim razvrstaju na čak 45 kategorija. Pošto nemaju organizovan sistem odvoženja otpada, sami su u obavezi da isti prevezu u gradsko postrojenje za reciklažu.

Za starije i slabo pokretljive organizovani su i volonteri koji im pomažu.

Gradić Kamikacu trenutno reciklira 80% otpada, što je daleko više od državnog minimuma od 20%, ali oni time nisu zadovoljni. 

Nastoje da u budućnosti postanu prvi grad koji će potpuno biti bez smeća. 

Ponovna upotreba je u ovom gradu posebno popularna. Naime, polovna garderoba ili predmeti koji nekome više nisu potrebni mogu se nabaviti u gradskoj skupštini. 

Reciklaža u Srbiji

Poređenja radi, u Srbiji se reciklira svega 15% otpada, što je daleko manje od proseka Evropske unije koji iznosi nešto više od 50%.

Kod nas se najviše recikliraju gume, elektronski i električni otpad, ulja i akumulatori.

Srbija posebnu muku muči sa divljim deponijama, a svest građana je i dalje na niskom nivou. Ipak, izveštaj Evropske komisije iz 2012. godine navodi da je Srbija poprilično napredovala u oblasti upravljanja otpadom. 

U Srbiji danas posluje nešto više od 2.200 firmi koje se bave reciklažom otpada, što je u odnosu na 2009. godinu kada ih je bilo svega 200, ogroman napredak.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading