OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo kako se pravi pluta

Autor: geek.hr

Razonoda

28.08.2020

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pluta je sekundarno trajno tkivo drvenastih biljaka koje se sastoji od gusto sabijenih četvorokrakih ćelija bez međućelijskog prostora. Čak i u najstarijim vremenima, ljudi su znali da pluta može poslužiti za spašavanje u vodi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Danas, kad se pluta upotrebljava i u mnoge druge svrhe, dobijamo je na potpuno isti način na koji su ga dobijali i naši preci. Pluta je spoljašnja kora jedne vrste drveta – hrasta plutnjaka – čiji je latinski naziv Quercus suber. Dve trećine celokupne svetske proizvodnje plute daju prostrane plantaže ovog drveta u Španiji i Portugalu.

Kora hrasta plutnjaka prvi put se skida sa drveta tek kad je ono staro dvadeset godina. Posle devet godina kora se skida po drugi put. To se ponavlja svakih devet godina u razdoblju oko stotinu godina. Kao što vidite, potrebno je prilično vremena da se stvori pluta, ali je i izvor plute gotovo nepresušan.

RepublikaFoto: pixabay.com

Od komada plute prave se čepovi za boce i pojasevi za spašavanje. Pluta se upotrebljavaju u proizvodnji obuće, za oblaganje cevi, za uloške u zatvaračima i čepovima od metala, prethodno se melju, a zatim spaja pomoću drugih materijala. Kora se sa hrasta plutnjaka skida u julu ili avgustu. Zaseče se pri dnu stabla u krug, a isti takav zarez načini se i odmah ispod prvih grana. Zatim se napravi nekoliko vodoravnih zareza, pa se kora odvoji od stabla.

Prosečno drvo može dati po 25 kilograma plute. Skidanje kore ne škodi drvetu. Naprotiv, izgleda da mu čak i prija. Posle skidanja, plute se ostavlja određeno vreme da stoji, a potom se kuva kako bi se omekšalo i da bi iz njega izašle kiseline. Posle kuvanja, pluta se suši, a potom se, u obliku ravnih ploča, šalje u svet.

RepublikaFoto: pixabay.com

Budući da je pluta loš prenosnik toplote, često se koristi za izolaciju velikih hladnjača, hladnjaka i uređaja za klimatizaciju. Zbog svojstva da ne propušta gasove i vodu, pluta predstavlja dobru zaštitu od isparivanja, a zbog elastičnosti i čvrstoće njegovih ćelija štiti i od mehaničkih povreda.

Budući da su mu ćelije ispunjene vazduhom, pluta ima i važnu ulogu u izjednačavanju mogućih temperaturnih promena. Prostorije u bolnicama i studija u radio stanicama takođe se oblažu plutom kako bi se izolovali od spoljašnje buke. Pored ostaloga, pluta se upotrebljava čak i u proizvodnji linoleuma.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading