Susret sve izvesniji: Misteriozni signali iz svemira ponavljaju se svakih 16 dana

Autor: Republika

Razonoda

10.02.2020

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od najvažnijih karakteristika misterioznih signala iz dubokog svemira, odnosno brzih provala radiotalasa (FRB, fast radio bursts), jeste to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom delu neba i traju tek nekoliko milisekundi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, astronomi su nedavno zabeležili najčudniji FRB do sada. Ne samo da se radi o ponavljajućem radiosignalu, nego se on pojavljuje u redovnom ciklusu od 16 dana.

Ponavljajući FRB-i, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopno, vrlo su retki i posebno privlače pažnju naučnika, tako da možete da zamislite koliko su se astronomi iznenadili kada su uočili da se FRB 180916.J0158 + 65 ponavlja svakih 16,35 dana. Ovaj neobičan FRB tokom četiri dana svakih sat vremena izbaci signal ili dva, a zatim je neaktivan sledećih 12 dana da bi potom ponovio ciklus, piše Science Alert.

FRB imaju energiju stotinu miliona sunaca

Astronomi su pomoću teleskopa CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), koji se nalazi u dolini Okanagan u Britanskoj Kolumbiji, posmatrali ovaj ciklus čitavih 409 dana. Još uvek ne mogu da kažu šta to tačno znači, odnosno koji je izvor ovog nesvakidašnjeg FRB-a, no očito je da se radi o izuzetno zanimljivom fenomenu.

Kao što smo već spomenuli, FRB-i su snažni bljesci radiotalasa koji traju najviše nekoliko milisekundi. U tom periodu znaju da oslobode toliko energije da bi se to moglo uporedit sa snagom stotinu miliona Sunaca.

RepublikaFoto: youtube.com/ NASA
Foto: Ilustracija

Većina njih pojavi se samo jednom, pa je zato vrlo teško otkriti iz koje su galaksije stigli. Jedino smo za neke ponavljajuće signale otkrili gde se otprilike nalazi njihov izvor.

Prošle su godine naučnici projekta CHIME objavili da su detektovali osam novih ponavljajućih FRB-a, što znači da smo ih do sada zabeležili 11.  Sveukupno smo ih, ponavljajućih i jednokratnih, uočili preko 150.

FRB 180916.J0158 + 65 nalazio se među tih osam novootkrivenih, ali se na početku nije posebno isticao. Tek nakon dužeg vremena praćenja, astronomi su utvrdili kako postoji nesvakidašnji obrazac u njegovom ponašanju.

"Period aktivnosti od 16,35 dana važan je ukazatelj na prirodu ovog objekta", napisali su naučnici u istraživanju koje je objavljeno u arXiv-u i čeka na recenziju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading