TREĆINA VOZAČA NE ZNA ŠTA ZNAČI OVA LAMPICA: Može da izazove kvar i vrlo lako da vas ostavi na putu

Autor:

Razonoda

20.09.2022

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Znate li sve simbole i lampice koje se pale na instrumental tabli?

TREĆINA VOZAČA NE ZNA ŠTA ZNAČI OVA LAMPICA: Može da izazove kvar i vrlo lako da vas ostavi na putu

Foto: pixabay.com

Sprovedeno je istraživanje prema kojem je najprepoznatljivija lampica na instrumental tabli znak za nizak nivo goriva u rezervoaru, koju je prepoznalo 91 posto ispitanika.

Ipak, iznenađujuće je da oznaku za ABS sistemv nije prepoznalo 35% ispitanika, simbol niskog pritiska u gumama 32%, a indikator vazdušnog jastuka njih 29 posto.

Foto: Printskrin

Lampica za nizak pritisak u gumama automobila

 


Još su gori rezultati kod električnih i hibridnih vozila, koji imaju još više specifičnih simbola. Simbol “električnog kvara” nije prepoznalo najviše ispitanika – čak 80 posto. Ta se lampica, koja upozorava na grešku u bateriji, motoru ili kablovima, nalazi samo u električnim automobilima, pa je to donekle i razumljivo, budući da većina vozača u EU još uvek nije imala neposredni kontakt s automobilima na struju.

Neuspešno prepoznat od gotovo četiri od pet vozača u EU (77%), “kontrolna lampica za automatsko kotrljanje (glide)” koja dopušta hibridnim vozilima da zadrže svoju brzinu drugi je najčešće pogrešno shvaćen simbol na kontrolnoj ploči.

Na visokom mestu zbunjujućih simbola su i EV mode, lampica koja se pali kad se u automobilu uključi potpuno električni način rada s 60% ispitanika koji nisu znali njegovo značenje, a odmah iza njega je s 59% netačnih odgovora oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače, pandan svojevrsnoj oznaci praznog rezervoara goriva, kada je baterija električnog automobila gotovo ispražnjena.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading