OVA PRAKTIČNA STVAR U KUĆI MOŽE DA IZAZOVE POŽAR: Vatrogasci upozoravaju da ODMAH proverimo kako nam je TO postavljeno!

Autor: M.O.

Lifestyle

28.01.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro obratite pažnju.

OVA PRAKTIČNA STVAR U KUĆI MOŽE DA IZAZOVE POŽAR: Vatrogasci upozoravaju da ODMAH proverimo kako nam je TO postavljeno!

Foto: shutterstock

Iako mislimo da je sve sigurno, veoma je važno proveriti da li ste sve isključili iz struje pre nego što napustite kuću. 

Britanska vatrogasno-spasilačka služba Bakingemšira nedavno je na licu mesta zabeležila slučaj preopterećene zidne utičnice na koju su bila povezana tri produžna kabla sa čak 14 različitih električnih uređaja. Ovo je jasan primer kako nepravilno korišćenje produžnih kablova može dovesti do ozbiljnih problema.

Republika

Foto: shutterstock

Produžni kablovi nisu predviđeni da izdrže prevelika strujna opterećenja pa postoji opasnost od pregrijavanja i požara 

Pravilno korišćenje produžnih kablova


Vatrogasne službe širom sveta upozoravaju da je najbolje direktno priključiti električne grejalice u zidne utičnice, izbegavajući korišćenje produžnih kablova. Ukoliko je korišćenje produžnih kablova neizbežno, preporučuje se odabir kabla koji može podržati jaka opterećenja, kao i izbegavanje motanja kabla ili postavljanje ispod tepiha.


Kada je u pitanju izbor produžnog kabla, važno je uzeti u obzir potrošnju svakog uređaja koji će biti priključen. Prema rečima Alena Krejvija, zamenika šefa vatrogasne službe, važno je koristiti najkraći kabl moguće dužine, jer dužina kabla utiče na napon, kao i izabrati produžni kabl koji podržava potrebnu snagu uređaja.

Korišćenje produžnih kablova može biti praktično, ali je isto tako važno da se koriste odgovorno i pažljivo. Preopterećenje produžnih kablova može dovesti do ozbiljnih posledica, te je neophodno voditi računa o broju priključenih uređaja i izabrati kablove koji odgovaraju njihovim potrebama. Sigurnost treba uvek biti prioritet prilikom korišćenja električnih uređaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading