SEVERNA MAKEDONIJA DOBILA PRVOG PREMIJERA ALBANCA! Taljat Džaferi, jedan od komandanata ogranka OVK izabran za predsednika vlade

Autor:

Svet

28.01.2024

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dosadašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski podneo je ostavku, otvarajući procese za formiranje tehničke vlade koja bi omogućila sprovođenje parlamentarnih izbora.

SEVERNA MAKEDONIJA DOBILA PRVOG PREMIJERA ALBANCA! Taljat Džaferi, jedan od komandanata ogranka OVK izabran za predsednika vlade

Foto: Credit: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Taljat Džaferi izabran je danas za predsednika prelazne vlade Severne Makedonije, čime je postao prvi Albanac na čelu vlade u Skoplju.

Džaferi, bivši komandant "Oslobodilačke narodne armije" (ONA), ogranka terorističke OVK u Severnoj Makedoniji, izabran je za premijera te zemlje. Nakon ostavke prethodne vlade koju je predvodio Dimitar Kovačevski, Džaferi je položio zakletvu pred poslanicima Sobranja, prenosi Blic.

Međunarodno posredovanje okončalo oružani sukob

Oružani sukob terorističke organizacije ONA sa makedonskom policijom i vojskom trajao je tokom 2001. godine, a završen je uz međunarodno posredovanje, nakon čega je ONA predala oružje NATO-u.


Dosadašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski podneo je ostavku, otvarajući procese za formiranje tehničke vlade koja bi omogućila sprovođenje parlamentarnih izbora 8. maja. Bojan Maričić bi trebalo da bude prvi potpredsednik vlade, dok će ministar za politički sistem i odnose među zajednicama biti Artan Grubi.

Termin parlamentarnih izbora i predsedničkih izbora

Stranke u Skupštini Severne Makedonije dogovorile su da će parlamentarni izbori biti održani 8. maja, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora. Prvi krug izbora za predsednika te zemlje biće održan 24. aprila, dok će predizborna kampanja početi 4. aprila.

Džaferi je izabran sa 65 glasova od 111 prisutnih poslanika u Sobranju, dok su poslanici opozicione VMRO-DPMNE napustili salu i nisu učestvovali u glasanju. Očekuje se da će formiranje tehničke vlade omogućiti sprovođenje izbora i dalji politički razvoj u Severnoj Makedoniji.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Перагеније

28.01.2024 16:24

А кукали како су Срби окупатори. Нису хтели ни Бугаре. Сад имају Албанце за господаре - а морају и да наиче албански у скупштини...