INAČE, ŠTA!? Šmit ponovo preti Miloradu Dodiku: "Mora da potpiše LOJALNOST BiH inače ću..."! SAD SE SAMO ČEKA REAKCIJA PREDSEDNIKA RS!

Autor:

Svet

23.01.2024

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na pitanje o mogućim posledicama ukoliko Dodik ne pokaže lojalnost državi BiH, Šmit je istakao da Evropska unija postavlja uslove koji se moraju ispuniti, posebno kada su u pitanju teme kao što je funkcionalnost Ustavnog suda.

INAČE, ŠTA!? Šmit ponovo preti Miloradu Dodiku: "Mora da potpiše LOJALNOST BiH inače ću..."! SAD SE SAMO ČEKA REAKCIJA PREDSEDNIKA RS!

Foto: pink printskrin

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, naglasio je danas važnost lojalnosti državi BiH, posebno ističući deklaraciju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, o "lojalnosti državi BiH".

Šmit je istakao da je početak pregovora BiH sa Evropskom unijom neophodno povezati sa ovom deklaracijom kako bi se osigurala stabilnost institucija i izbegao potencijalni politički sukob.

- Institucije moraju da se stabilizuju kako ih ne bi srušio banjalučki nalet vetra. Ako u martu budu otvoreni pregovori sa Evropskom unijom o integraciji, onda oni moraju da budu povezani sa deklaracijom Milorada Dodika o lojalnosti državi Bosni i Hercegovini - rekao je Šmit u intervjuu za "Tagescajtung", prenosi Informer.


Na pitanje o mogućim posledicama ukoliko Dodik ne pokaže lojalnost državi BiH, Šmit je istakao da Evropska unija postavlja uslove koji se moraju ispuniti, posebno kada su u pitanju teme kao što je funkcionalnost Ustavnog suda. Dodao je da postoji niz uslova o kojima se ne može pregovarati, uključujući funkcionisanje Ustavnog suda, sposobnost države, spoljnu politiku, kao i prihvatanje važećih zakona i propisa.

Šmit je istakao da je poštovanje pravne države i saradnja sa Evropom među vrhunskim prioritetima. Takođe, naglasio je da je neophodno poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava, poput one u slučaju Sejdić i Finci, kao i sprovesti neophodne promene Ustava BiH.

Na pitanje o Dodikovoj pretnji da će otcepljenje Republike Srpske od BiH, Šmit je istakao da je to jedno od najtežih pitanja koje zahteva ozbiljno razmatranje.

- Vidim da se on i dalje sprema za autonomiju kada je reč o pravnom sistemu, uključujući glasačka prava. Njegove akcije uključuju referendum o odvajanju srpskog entiteta od Bosne i Hercegovine, guranje zakona o nevladinim organizacijama i zakon protiv slobode izražavanja u Banjaluci -  naveo je visoki predstavnik u BiH.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading