VATROGASCI IMALI PUNE RUKE POSLE U PROTEKLA DVA MESECA: Čak 75 intervencija na gašenju požara u zatvorenim prostorima na teritoriji Srema!

Autor:

Hronika

13.01.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadležni ističu da je prevencija ključna u sprečavanju požara te da redovna provera ispravnosti instalacija i pridržavanje sigurnosnih mera mogu značajno doprineti smanjenju broja požara u domovima i javnim prostorima.

VATROGASCI IMALI PUNE RUKE POSLE U PROTEKLA DVA MESECA: Čak 75 intervencija na gašenju požara u zatvorenim prostorima na teritoriji Srema!

Foto: Republika.rs

U protekla dva meseca, na teritoriji Srema sprovedeno je ukupno 75 intervencija na gašenju požara u zatvorenim prostorima, dok je 55 intervencija bilo usmereno ka gašenju požara u kontejnerima za otpad, saopštili su nadležni.

Nepročišćeni dimnjaci i neispravne električne instalacije predstavljaju najveći uzrok požara u zatvorenim prostorima. Zbog toga, nadležni apeluju na građane da redovno proveravaju ispravnost dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, kao i da obavezno provere električne instalacije.

Broj požara na građevinskim objektima

Prema podacima nadležnih, tokom 2023. godine, u periodu od prvih 9 meseci, zabeleženo je ukupno 254 požara na građevinskim objektima. Najveći broj, preko 90 odsto, nastao je zbog neispravnih električnih instalacija. Ovi podaci ukazuju na važnost redovne provere električnih instalacija u domovima kako bi se smanjio rizik od požara.

Važnost reagovanja i obaveštenje nadležnih

Građani su, u slučaju da primete požar u svojim domovima, pozvani da odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193. Takođe, važno je da građani slušaju savete vatrogasaca kako bi se brzo i efikasno reagovalo u slučaju požara.

Nadležni ističu da je prevencija ključna u sprečavanju požara te da redovna provera ispravnosti instalacija i pridržavanje sigurnosnih mera mogu značajno doprineti smanjenju broja požara u domovima i javnim prostorima. Ovi podaci ukazuju na važnost edukacije građana o merama prevencije požara, kao i na potrebu za redovnim održavanjem instalacija i uređaja koji koriste električnu energiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading