KAO DERMATOLOG OVO NIKADA NE BIH RADILA SVOJOJ KOSI: Zašto ne smemo često nositi rep i gde najviše grešimo kada peremo kosu?

Autor: N.J.

Lifestyle

27.11.2022

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve ovo smo bar jednom uradili u životu.

KAO DERMATOLOG OVO NIKADA NE BIH RADILA SVOJOJ KOSI: Zašto ne smemo često nositi rep i gde najviše grešimo kada peremo kosu?

Foto: shutterstock

Žena s tankom kosom

Dermatolog Nevenka Dokmanović zvezda je društvene mreže TikTok i očigledno cenjena doktorka, čiji su saveti vredni pažnje. Ovoga puta, govorila je o kosi i pravom načinu negovanja iste, jer sve žene nekada su u životu pogrešile. Neke korake preskačemo, a druge radimo pogrešno, zato ona ističe šta je pravilno.

Svakodnevno pranje kose

- Svakodnevno ili prečesto pranje kose može da dovede do oštećenja i pucanja vlasi, ili što je još gore do iritacije kože glave - kaže ona.

Foto: Shutterstock

Devojka odvezuje rep

Upotreba šampona i regeneratora kao 2 u 1

Ona objašnjava da su to dva različita proizvoda i da samim tim ne mogu biti dva u jedan, nikako.

- Trebalo bi da ih kupujete odvojeno. Upotreba regeneratora savetuje  se posle svakog pranja kose kao i upotreba maske za kosu jedanput nedeljno. Ali sledećim redosledom, šampon, maska za kosu, a onda regenerator - objašnjava doktorka.

Sušenje kose peškirom i spavanje sa mokrom kosom

- Ako mehanički sušite kosu, dovešćete do isušenja vlasi i do tanjenja kose - kaže dermatolog i objašnjava da ako spavate sa mokrom kosom verovatno ćete dobiti perut.

Pogrešno šamponiranje

Kosa se pravilno pere tako što se krene od vrha kože glave, ne odozdo.

- Šamponiranje je obavezno dva puta. Prvi put stavite šampon, odmah isperete, a drugi put ostavite da deluje 3 - 4 minuta, pa onda isperete. Ispiranje traje dva puta duže od šamponiranja - priča doktorka.

 

Čvrsto vezivanje kose

U to spada i dugotrajno, čvrsto nošenje stegnutog repa, jer na taj način ulazite u rizik da gubite kosu u prednjim delovima glave, a to dolazi neprimetno, sa godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading