GREJALI SE TELIMA MRTVIH BEBA: Ginekolog iz Smederevske Palanke na sudu rekao da su novorođenčad spaljivali u kotlarnici bolnice (FOTO)

Autor:

Vesti

27.11.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ta ista kotlarnica koja služi za parno grejanje, služila je za spaljivanje tela umrlih beba, naveo je ginekolog T.T. koji je u bolnici u Smederevskoj Palanci radio više od 30 godina, a u određenom periodu čak i bio direktor.

GREJALI SE TELIMA MRTVIH BEBA: Ginekolog iz Smederevske Palanke na sudu rekao da su novorođenčad spaljivali u kotlarnici bolnice (FOTO)

Foto: Shutterstock, Facebook

Jezivo svedočenje ginekologa T.T. iz bolnice u Smederevskoj Palanci potvrdilo je nacrnje slutnje roditelja, koji su dugi niz godina u potrazi za istinom o svojim bebama, čija tela nakon rođenja nisu videli.

Roditeljima je saopšteno da su bebe preminule, iako su insistirali da vide telo ili da ga iznesu iz bolnice, do toga nije došlo, a kako tvrdi ovaj doktor na sudu, tela mrtvih beba su spaljivana u kotlarnici, koja je služila za parno grejanje cele bolnice.

Milena Janković član Državne komisije za nestale bebe i stalni zastupnik Udruženja roditelja nestalih beba Beograd podelila je na svom profilu na Fejsbuku transkripte sa suđenja u kojima se navodi svedočenje pomenutog ginekologa, u kojima se navodi da je u periodu od jedne godine bio direktor bolnice u Smederevskoj Palanci, u kojoj je, kako navodi Jankovićeva radio više od trideset godina.

- Na pitanje punomoćnika predlagača da li može da pojasni proceduru šta se dešavalo sa telima preminulih beba, svedok (ginekolog T.T.) se izjašnjava da su preminule bebe spaljivane, a na pitanje predlagača da pojasni kako i gde, svedok se izjašnjava da su se tela preminulih beba spaljivala u kotlarnici bolnice, to je ista kotlarnica koja služi za parno grejanje - navodi se u sudskim spisima u kojima je zabeleženo svedočenje lekara smederevske bolnice i dodaje:

- Na pitanje punomoćnika predlagača da pojasni ko je davao nalog da se telo bebe spali, svedok se izjašnjava da bi to naložio pedijatar, a na pitanje suda da li je prethodno rađena obdukcija svedok se izjašnjava da bi to bilo u nekim slučajevima, a u nekim ne, ako su smatrali da nije bilo potrebe.

NISU DOZVOLILI DA SE PREUZME TELO

Takođe, jedno od pitanja koje mu je bilo postavljeno na sudu kao svedoku je i to zbog čega se ova tela beba spaljivanih u kotlarnici nisu davala roditeljima:

- Na pitanje punomoćnika predlagača zašto se tela beba nisu davala roditeljima, svedok se izjašnjava da su se tela beba u principu nudila roditeljima, da bi neki uzimali telo preminulog novorođenčeta i sahranjivali, a neki su odbijali. Na pitanje pun predlagača kako objašnjava da predlagačima nisu dozvolili da vide dete, niti da preuzmu telo, svedok se izjašnjava da to nije bilo u redu i zašto da se ne pokaže telo. 

TIPSKE, NEUVERLJIVE REČENICE

Milena Janković član Državne komisije za nestale bebe i stalni zastupnik Udruženja roditelja nestalih beba Beograd navodi za Republiku da je lekar koji je svedočio u ovom predmetu njoj već dobro poznat, budući da se pojavljuje i ostalim predmetima koje ona zastupa, a u kojima roditelji pokušavaju da saznaju šta se dogodilo sa telima njihovih beba, za koje im je saopšteno da su preminule.

- Veliki je broj prijava roditelja da su im deca nestala u porodilištima neposredno posle rođenja, a sumnju da im je dete oteto budi to što je bolnica saopštavala to na način da se roditeljima obraćaju nepoznati zdravstveni radnici, sa kojima do tad nisu imali kontakt - medicinske sestre, lekari...koji su majkama izgovarali istu rečenicu - Majko, vaša beba je umrla, mladi ste, imaćete još dece, bolnica će sahraniti vaše dete - navodi Jankovićeva za Republiku i dodaje:

- Svi znamo da se bolnica ne bavi sahranjivanjem dece i do sada nijedna bolnica nije pružila dokaz da su sahranili dete.

Foto: YouTube/Printscreen

Milena Janković

Kako navodi naša sagovornica, i ona je nakon porođaja, u drugoj bolnici tražila da vidi telo svog deteta, novorođenčeta, za koje su joj rekli da je preminulo, a da joj to nije dozvoljeno, te se postavlja pitanje, šta sve bolnice, ne samo ona u Smederevskoj Palanci rade sa telima mrtvih beba:

- Dodatnu sumnju, najveću, budi to što su ovi roditelji tražili da vide telo mrtve bebe i tražili da sahrane svoje dete. Ja lično sam tražila da vidim telo svog deteta i da ga nosim na svoje imanje, nisu mi dali, a postavlja se pitanje šta je bolnica radila sa telima mrtvih beba. 

SUMNJE RODITELJA ISPITUJE SUD

Zahvaljujući donetom Zakonu o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, te sumnje roditelja i pitanja su prebačena u sud i sada po zahtevu roditelja se istražuje svaki prijavljeni slučaj.

- Prijava smrti i izvod iz matične knjige rođenih su samo papir, to nije dokaz da je dete preminulo, u svim predmetima se bavimo gde je telo, ako je dete umrlo, roditelj želi da zna gde je telo, ako je živo gde je onda - navodi naša Sagovornica.
Kako priča Jankovićeva koja se dugi niz godina bavi slučajevima nestalih beba, nekoliko  istih lekara se pojavljuje u ključnim predmetima kojima se bavi:

- T.T. je više od trideset godina ginekolog, a nalazi se u onim slučajevima koje zastupam, pojavljuje se njegovo ime i imena još dva lekara. Kako je moguće da se baš u svakom slučaju pojavljuju.

Naša sagovornica navodi da bolnica nije imala pravo sa sahranjuje, a kamoli spaljuje tela novorođenčadi.

- Za nas istina nije umrla, bolnica mora da snosi odgovornost za ovo. Bolnica nije imala pravo da sahranjuje decu i spaljuje ih na tako monstruozan i zločinački način, uvek je u Srbiji postojao zakon o sahranjivanju, i nije izgovor da roditelji nisu hteli da preuzmu telo i u tom slučajui  bez obzira na to da li je živelo tri sekunde samo, zna se koja je procedura sahranjivanja. I danas imamo mnogo odraslih osoba čija tela zakonski naslednici neće da preuzmu, pa se zna koji je postupak i na koji način se sahranjuju - zaključuje naša sagovornica.

BEZ ODGOVORA

Tokom današnjeg dana Republika je pokušala da dobije komentar od bolnice u Smederevskoj Palanci povodom ovog slučaja, ali su na pitanje kako da im prosledimo upit odgovorili da nedeljom nemaju službu koja se time bavi i da možem sa njima da kontaktiramo od ponedeljka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
ranko

27.11.2022 22:54

Te treba odrati od batina d akazu gdje su bebe ..Ko zna koliko prodato an granic a Srbije ,N e treba imati milosti prema njima je rni oni nisu imali ni prema majkama ni bebama ..