ŠTETNI SU: Ove proizvode za tuširanje NIKAD ne koristite

Autor: N.J.

Lifestyle

14.11.2022

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neke proizvode bi trebalo izbegavati.

ŠTETNI SU: Ove proizvode za tuširanje NIKAD ne koristite

Foto: Unsplash

S obzirom na to da danas imamo mnogobrojnu kozmetiku i proizvode koje možemo da biramo, važno je naglasiti da nemaju svi ogromne prednosti za zdravlje kože.

Sunđeri za tuširanje

Često se navodi da su baš oni leglo bakterija jer ostaju mokri u vlažnom kupatilu. Kao potencijalna zamena navode se sunđeri od prirodniih vlakana, jer imaju enzime zbog kojih ne mogu da se razmnožavaju bakterije.

Tvrdi sapuni

Za njih se navodi da su manje štetni za okolinu od tečnih, ali ne i za pojedinca. Čak, prema tvrdnjama američkih eksperata, antibakterijski sapuni više su štetni nego korisni. Tvrdi sapuni imaju visok nivo PH i oni mogu da uklone prirodna ulja sa kože prilikom tuširanja. Takođe, kutija u kojoj se drži sapun često se ne čisti pa postane leglo bakterija.

Foto: pixabay.com

Sapun u obliku srca

Uljni proizvodi za kupanje

Da biste izbegli "higijensku opasnost" klonite se i ovoga:

- Možda zvuči očigledno, ali najbolje je izbegavati korišćenje uljanih proizvoda pod tušem. Proizvod se može slučajno proliti po podu tuš kabine ili pločica, čineći ih klizavim i samim tim povećaće šanse da se okliznete. Čak i ako ste oprezni, ne bi trebalo da rizukujete neki prelom kosti -  kaže Kristina Hendija, medicinska savetnica.

Da li bi trebalo da se kupate vrelom vodom?

Epidermis je spoljašnji sloj kože koji nas štiti od infekcija i sprečava prodor štetnih materija, a zahvaljujući epidermalnim lipidima pomaže da se očuva vlažnost kože. Kada osoba ima manje epidermalnih lipida onda koža postane suva, zategnuta i bolna. Ako se tuširate vrućom vodom epidermalni lipidi se tope, a sa drugog aspekta navodi se da kupanje takvom vodom smanjuje anksioznost i ublažava simptome jeze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading