Hrana koja će vam pomoći da lakše utonete u san

Autor:

Lifestyle

26.08.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj ljudi voli pojesti nešto pre nego što ode u krevet, ali eksperti upozoravaju da pazite šta jedete jer hrana koju uzimate može uticati na kvalitet sna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Australijski ekspert za ishranu Susi Burel na svom blogu redovno objavljuje savete kako se hraniti zdravo, smršati i održavati liniju.

- Nema sumnje da hrana pomaže da bolje zaspimo, ali i čini da ne možemo zaspati ili se budimo zbog teške, masne hrane koju smo konzumirali. U zavisnosti od obroka, možemo se i osećati letargično i umorno, što nije cilj - kaže ona.

Ukoliko ogladnite pre spavanja, slobodno konzumirajte banane, orahe ili lešnike, te mleko jer će vas oni opustiti i lakše ćete zaspati.

 

Banana je bogata magnezijumom i kalijumom koji opuštaju mišiće. Prirodni ugljenohidrati u banani redukuju nivo glukoze u krvi, što pomaže da zaspite 60 minuta nakon što ste je pojeli.

O mleku ne treba mnogo govoriti. Aminokiselina triptofan pomaže u proizvodnji serotonina u telu koji deluje kao transmiter koji prirodno smiruje telo i pomaže nam da brže zaspimo.

Orasi, lešnici i bademi su bogati ugljenimhidratima i kalcijumom koji pomaže mozgu da proizvede hormon za spavanje melatonin.

S druge strane, ne biste trebali jesti tamnu čokoladu, sladoled i slanu hranu jer će vam ona poremetiti san. Tamna čokolada sadrži previše kofeina, sladoled previše šećera i masnoća, a so u hrani će proizvesti žeđ.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading