Razlozi da budete zahvalni što je imate: Starija sestra čuva čak i brak!

Autor:

Lifestyle

19.10.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biti jedinc možda ima svojih prednosti, ali imati brata ili sestru je nenadokandivo iskustvo koje nas priprema za mnoge životne situacije. Naučna istraživanja su pokazala da je starija sestra zaista veliko životno bogatstvo i treba biti zahvalan na činjenici da pored sebe imate nekoga ko će bezuslovno da vas voli, štiti, teši i savetuje.

RepublikaFoto: Photo by Sherise Van Dyk on Unsplash
Foto: Ilustracija

Evo pet razloga zašto treba biti zahvalan na starijoj sestri...

1. MANJE ŠANSE ZA RAZVOD

Studija sprovedena na državnom univerzitetu Ohio pokazala je da se deca, koja odrastaju uz braću i sestre, kasnije u životu ređe razvode. Razlog tomu je možda i taj što, recimo, stariji utiču na mlađe tako da izrastu u zrelije i manje egocentrične osobe.

Naime, iskustva iz detinjstva uveliko utiču na nas i to u kakve ljude ćemo izrasti. Deca koja odrastaju uz braću i sestre već od najranijeg doba uče da dele i rešavaju sukobe, a to je jako važno iskustvo za kasnije romantične veze. Starija sestra ima posebno jak uticaj jer je često uzor mlađima.

RepublikaFoto: Photo by Sherise Van Dyk on Unsplash
Foto: Ilustracija

2. ZBOG NJE SU RODITELJI BLAŽI

Odrastanje je uglavnom teže za stariju sestru nego za mlađu jer su roditelji tokom njenog odrastanja možda bili previše zahtevni, previše su strahovali, imali prevelika očekivanja, grešili u mnogim stvarima i sl. Roditelji su, što je razumljivo, s drugim detetom mnogo opušteniji jer imaju više iskustva. Dakle, ako imate stariju sestru, budite zahvalni na tome.

RepublikaFoto: Photo by Allen Taylor on Unsplash
Foto: Ilustracija

3. UVESELJAVA VAS I PODRŽAVA

Starija sestra zna mnoge stvari koje može naučiti mlađu braću i sestre. Ona je saveznik koji vas podržava, motiviše i ulepšava vam dane. Starija sestra često je inspiracija koja vam pomaže da utabate životni put kojim ćete krenuti. Ona prepoznaje vaše sklonosti i talente i podržava vas u odlukama. Sasvim je normalno da mlađi imitiraju starije koji su zapravo temelj u oblikovanju njihove ličnosti.

RepublikaFoto: Photo by Sherise Van Dyk on Unsplash
Foto: Ilustracija

4. BOLJE MENTALNO ZDRAVLJE

Istraživači, koji se bave proučavanjem ovakvih tema, kažu da odrastanje sa sestrama smanjuje negativne emocije kod mlađih tinejdžera. Manja je verovatnoća da će se u tom osetljivom razdoblju života osećati usamljeno, pogrešno i kao da ih niko ne voli. Uticaj braće i sestara jako je važan za emocionalni razvoj i može pomoći u suzbijanju depresije. Takođe, otkriveno je da vas sestra čini ljubaznijom i empatičnijom osobom.

RepublikaFoto: Photo by Sherise Van Dyk on Unsplash
Foto: Ilustracija

5. ZNAČENJE BEZUSLOVNE LJUBAVI

Starija sestra je neko ko vam uvek čuva leđa, čak i kada odrastete, ta povezanost će i dalje biti jaka i važna. Sa sestrom uvek možete razgovarati o svemu, ona će pažljivo slušati i biti vam podrška.

Sa sestrom je uvek prijatnije podeliti neke škakljive stvari nego sa roditeljima. A, ono najvažnije od svega, kada imate sestru, imate i najbolju prijateljicu u njoj koja neće samo tako nestati iz vašeg života. To je nešto na čemu treba da budete zahvalni jer puno ljudi nema takvu sreću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading