OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA ZGRUŠENU KRV U TELU: Opasnost od SRČANOG i MOŽDANOG udara je ogromna, jer ni ne slutite!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

21.03.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda vam se krv u telu zgrušava, a da to ne znate.

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA ZGRUŠENU KRV U TELU: Opasnost od SRČANOG i MOŽDANOG udara je ogromna, jer ni ne slutite!

Foto: shutterstock

Osobe koje su preležale koronu, često se suočavaju sa rizikom od pojave povećane gustine krvi. Iako SARS-CoV-2 može biti odavno izašao iz organizma, simptomi poput glavobolje, peckanja u prstima i vrtoglavice mogu ukazivati na ovaj problem. Stručnjaci preporučuju da osobe koje su preležale koronu obrate pažnju na ove znake i da urade D-dimer kako bi proverili stanje krvi. 

Simptomi koji ukazuju na povećanu gustinu krvi

Republika

Foto: shutterstock

Zgrušavanje krvi je ogromna opasnost

Ruska hematološkinja Svetlana Bičkova ističe da su simptomi povećane gustine krvi posebno uočljivi kod starijih osoba. Glavobolja, peckanje u prstima i vrtoglavica mogu biti pokazatelji ovog problema. Ukoliko se ovi znaci primete, preporučuje se urađivanje D-dimera kako bi se utvrdilo da li postoji povećana gustina krvi.

Zašto je povećana gustina krvi opasna po zdravlje?

Gusta krv može ugroziti zdravlje jer usporava protok krvi, remeti mikrocirkulaciju u malim krvnim sudovima vitalnih organa poput srca, mozga, bubrega i pluća. Povećana gustina krvi može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput tromboze, srčanog ili moždanog udara. Zbog toga je važno da osobe koje su preležale koronu obrate pažnju na svoje zdravstveno stanje i reaguju na prve znake upozorenja, iako sama bolest nije bila skoro. 

Procena zgrušavanja krvi

Kada se osoba obrati lekaru zbog ovih simptoma, obično se propisuje koagulogram koji pomaže u proceni zgrušavanja krvi. Laboratorijske analize mogu pružiti važne informacije o stanju krvi i omogućiti lekarima da preduzmu odgovarajuće mere ukoliko je potrebno.

Važno je da se ovi simptomi ne ignorišu i da se pravovremeno reaguje kako bi se očuvalo zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading