MALO POZNAT SIMPTOM RAKA JAVLJA SE DOK PERETE ZUBE: Obratite pažnju na OVU promenu, da ne bude kasno!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako može biti nešto bezazleno, javili su se pacijenti koji tvrde da je njihova bolest ovako počela.

MALO POZNAT SIMPTOM RAKA JAVLJA SE DOK PERETE ZUBE: Obratite pažnju na OVU promenu, da ne bude kasno!

Foto: shutterstock

Poznato je da akutna mijeloična leukemija (AML), takođe poznata kao rak belih krvnih zrnaca, napreduje "brzo i agresivno". U stvari, prema NHS-u, bolest obično zahteva "trenutni tretman" i uzrokuje više od 2.700 smrtnih slučajeva samo u Velikoj Britaniji svake godine. Simptomi se obično razvijaju tokom nekoliko nedelja i postaće ozbiljniji - ali jedan određeni znak upozorenja se lako može zameniti sa uobičajenim problemom sa zubima. 

Vodeća dobrotvorna organizacija Cancer Research UK kaže da akutna mijeloična leukemija može da izazove "lako stvaranje modrica ili krvarenje" - uključujući krvarenje desni prilikom pranja zuba. Ovo je često uzrokovano trombocitopenijom - nedostatkom trombocita u krvi koji može usporiti zgrušavanje krvi nakon povrede.

Iskustvo pacijenta sa ovom bolešću

Stručnjaci iz MiLeukemiaTeam-a su prijavili nekoliko pacijenata sa ovim simptomom, a jedna osoba je napisala:

- Nedavno sam primljena u bolnicu sa krvarenjem desni. Počele su da mi krvare desni i lekarima je bilo veoma teško da to kontrolišu.

Foto: Shutterstock

Krvarenje desni može biti simptom raka krvi

Naravno, krvarenje desni može biti uzrokovano brojnim problemima sa zubima kao što su prečesto pranje zuba, pregrubo četkanje, prečesto korišćenje zubnog konca ili čak prelazak na novu četkicu za zube. Krvarenje može biti uzrokovano i nagomilavanjem plaka, koji može iritirati i upaliti desni – i dovesti do bolesti desni i gubitka zuba, piše "Miror".

Ako vam desni krvare dok perete zube, obratite se stomatologu. Takođe bi trebalo da četkate i čistite koncem najmanje dva minuta dva puta dnevno da biste uklonili hranu između zuba kako biste smanjili nakupljanje plaka i bolesti desni. NHS navodi da "neuobičajeno i često" krvarenje takođe može dovesti do krvarenja iz nosa. Opet, ovo je verovatno zbog manje ozbiljnog problema kao što je alergija ili infekcija - ali ga ipak treba pratiti.

Ako imate sledeće simptome i sumnjate da imate AML, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse. 

To uključuje:

  • bledilo kože
  • umor
  • gubitak daha
  • česte infekcije
  • teško mršavljenje
  • groznica
  • noćno znojenje
  • crvene ili ljubičaste mrlje na koži
  • osećaj nelagodnosti u stomaku
  • otečene žlezde na vratu, pazuhu ili preponama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading