ČETIRI NAMIRNICE SVI KARDIOLOZI IZBEGAVAJU - JEDNA VAŽI ZA POSEBNO ZDRAVU: Drastično pogoršavaju zdravlje ORANIZMA i ORGANA, obratite pažnju!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

17.02.2024

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svemu je potrebna umerenost.

ČETIRI NAMIRNICE SVI KARDIOLOZI IZBEGAVAJU - JEDNA VAŽI ZA POSEBNO ZDRAVU: Drastično pogoršavaju zdravlje ORANIZMA i ORGANA, obratite pažnju!

Foto: Shutterstock

Više od 600.000 ljudi umre od kardiovaskularnih bolesti u SAD svake godine - što je vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Hipokrat je čuveno rekao: "Neka hrana bude tvoj lek", a to se takođe odnosi i na zdravlje srca.

Ishrana je neverovatno važna, primetio je dr Endrju Friman, direktor kardiovaskularne prevencije i zdravlja u Nacionalnom jevrejskom zdravlju u Denveru, Kolorado, i član Odeljenja za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Američkog koledža za kardiologiju.

- Ako odete u delove sveta gde nisu bili izloženi zapadnjačkom načinu života, što znači sedentarnom načinu života i jedenju prerađene hrane, srčana oboljenja su veoma ograničena - rekao je Friman, prenosi "Today".

Republika

Foto: Shutterstcok

Koju god hranu da konzumirate morate biti umereni

Nije moguće izbaciti skroz nezdravu hranu

- Ne postoji hrana koja će vam spasiti život, i nema te hrane koja će vas ubiti, ako je umereno jedete - rekao je. 

Dr Firman je naveo koju je hranu poželjno izbegavati jer mogu loše da utiču na zdravlje: 

Slanina, kobasice i drugi proizvodi od mesa

Izbegavajte prerađeno meso jer ima puno zasićenih masti, soli i dodatnih sastojaka poput nitrata. Ne samo da utiče na zdravlje srca već je Svetska zdravstvena organizacija utvrdila da je konzumiranje prerađenog mesa u ogromnim količinama izaziva rak. 

Čips

Držite se podalje od malih kesica slanih, hrskavih ugljenih hidrata koje možete naći u automatima, savetuje lekar. 

Previše proteina 

Verovatno vam ovo nije niko rekao do sada, ali preveliki unos proteina može opteretiri bubrege, što može dovesti do raznih kompikacija u budućnost. 


Drugi problem je što dodatni proteini često potiču iz mesa sa visokim sadržajem zasićenih masti, koje mogu povećati LDL, ili loš holesterol, na račun drugih grupa hrane, upozorava Američko udruženje za srce. Zato ne preterujte i odlučite se za biljne proteine, savetuje lekar. 

Kokosovo ulje

Sadrži više zasićenih masti od svinjske masti, rekao je Friman. „

- Korišćen je u nekim studijama da izazove aterosklerozu - mulj u cevima,  kod pacova i drugih životinja. Odlično deluje lokalno, odličan je hidratant za kosu i kožu, ali ne treba ga jesti previše - rekao je doktor. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading