STIŽU NAM VISOKE TEMPERATURE, ALI I PROBLEMI! Evo zašto ćete nardenih dana imati OVE SIMPTOME - Na jednu stvar obratite pažnju!

Autor:

Vesti

04.02.2024

15:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biometeorološka prognoza ukazuje da će relativno povoljne biometeorološke prilike pogodovati hroničnim bolesnicima i osetljivim osobama, ali se kardiovaskularnim bolesnicima savetuje oprez.

STIŽU NAM VISOKE TEMPERATURE, ALI I PROBLEMI! Evo zašto ćete nardenih dana imati OVE SIMPTOME - Na jednu stvar obratite pažnju!

Foto: shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je saopštio da će sutra u Srbiji biti natprosečno toplo vreme, sa najvišim temperaturama od 15 do 21 stepen. Ujutru se očekuje umereno oblačno vreme na severu i istoku zemlje, dok će tokom dana biti pretežno sunčano. Vetar će biti slab do umeren, a na istoku zemlje jak zapadni. Najniže temperature kretaće se od minus jedan do devet, dok će najviše temperature biti iznad proseka za ovaj period godine.

Uticaj vremena na zdravlje

Lekari upozoravaju da prolećne natprosečne temperature usred zime mogu negativno uticati na zdravlje ljudi, posebno na srčane bolesnike, osobe sa mentalnim zdravstvenim problemima i meteoropate. Dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, ističe da visoke temperature mogu dovesti do širenja krvnih sudova kod hroničnih bolesnika, što može rezultirati teškim posledicama. Preporučuje se pridržavanje terapije i posebna pažnja na zdravlje tokom ovog perioda, jer su januar i februar najkritičniji za zdravlje.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 


Biometeorološka prognoza i uticaj vremena na bolesti

Biometeorološka prognoza ukazuje da će relativno povoljne biometeorološke prilike pogodovati hroničnim bolesnicima i osetljivim osobama, ali se kardiovaskularnim bolesnicima savetuje oprez. Meteoropate mogu osetiti probleme sa snom i blagu glavobolju. Preporučuje se pridržavanje saveta lekara i adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim porastom temperature vazduha.

Uticaj vremena na respiratorne bolesti

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović ističe da većini respiratornih virusa više odgovara hladno i suvo vreme, jer se tada lakše šire. Niske temperature i vlažnost vazduha pogoduju dužem opstanku ovih virusa, dok se virusi koji se prenose kapljičnim putem i dalje mogu širiti. Ipak, naglašava se da vremenske prilike na svaku bolest utiču individualno.

Uzimajući u obzir sve navedene faktore, važno je da građani budu svesni uticaja vremena na njihovo zdravlje i preduzmu odgovarajuće mere opreza kako bi očuvali svoje zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading