TOKOM INTIMNOG ODNOSA MUŠKARCI MOGU PRIMETITI ZNAK DIJABETESA: Reč je o sledećem simptomu - NIJE BEZAZLENO!

Autor:

Lifestyle

31.10.2023

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dešava se i kada su muškarci intimni.

TOKOM INTIMNOG ODNOSA MUŠKARCI MOGU PRIMETITI ZNAK DIJABETESA: Reč je o sledećem simptomu - NIJE BEZAZLENO!

Foto: shutterstock

Mnogo češće mokrenje nego inače, kao i drugi poznati simptomi dijabetesa pokazuju da je reč o pomenutoj bolesti. Ipak, postoje i manje poznati znakovi koje je važno da nikada ne zanemarite. Jedan od tih simptoma, može se javiti tokom želje za intimnim odnosom. Reč je o erektilnoj disfunkciji.

Erektilna disfunkcija (ED), ili impotencija, problem je s kojim se muškarac može susresti tokom intimnog odnosa - i veoma je čest. Obično nije razlog za brigu, ali prema mišljenju lekara, to može biti znak upozorenja na dijabetes.

Doktorka Džejn David objasnila je za "Miror":

- Kod starijih muškaraca najčešći uzrok erektilne disfunkcije je nedostatak protoka krvi u penisu. To uzrokuje da muškarci ne postignu ili ne održe erekciju, a može biti uzrokovano nizom stvari, uključujući stres, umor ili konzumiranjem veće količine alkohola.

Međutim, to takođe može biti uzrokovano visokim nivoom šećera u krvi, što se dešava osobama koje imaju dijabetes. 

- Visok nivo šećera u krvi kroz neko vreme može oštetiti krvne žile i živce, uključujući one koji opskrbljuju penis. To ograničava količinu krvi koja teče u penis, što dovodi do gubitka osećaja i poteškoća u se*sualnom životom. Visok nivo šećera u krvi i dijabetes stoga pridonose erektilnoj disfunkciji, a to je rani znak dijabetesa - pojašnjava.

Foto: shutterstock

Simptom dijabetesa javlja se tokom intimnog odnosa

Kako se broj ljudi kojima je dijagnostikovan dijabetes nastavlja povećavati, doktorka očekuje da će doći do neizbežnog "paralelnog porasta erektilne disfunkcije".

-  Važno je da odete kod lekara opšte prakse ako imate erektilnu disfunkciju kako biste se testirali na dijabetes. Svaki treći muškarac već je razvio oštećenje krvnih žila do trenutka kada mu je dijagnostikovan dijabetes, plus istraživanje za Eroxon 1 otkrio je da više od petine (22 odsto) muškaraca s erektilnom disfunkcijom ima dijabetes. Analiza objavljena u Diabetic Medicine otkrila je da 57,7 odsto muškaraca s dijabetesom ima erektilnu disfunkciju koja raste na 66,3 odsto kod muškaraca s dijabetesom tipa 2 - rekla je.

Objašnjava da mnogi nisu svesni povezanosti.

- Veza između erektilne disfunkcije i dijabetesa je jasna, ali postoji ograničeno znanje o ovoj vezi među osobama koje pate od ED - a. U istraživanju Eroxona samo je trećina obolelih od ED - a i njihovih partnerki bila svesna opasnosti i samo pet muških partnera znalo je za ovu vezu - ističe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading