OD OVE PODMUKLE BOLESTI BOLUJE VIŠE OD 800.000 SRBA: Svi ignorišu jasne SIMPTOME i prepisuju UMORU!

Autor: M.O.

Lifestyle

24.10.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma je važno da na vreme spazite ove simptome!

OD OVE PODMUKLE BOLESTI BOLUJE VIŠE OD 800.000 SRBA: Svi ignorišu jasne SIMPTOME i prepisuju UMORU!

Foto: Shutterstock

Iscrpela koža, povećana potreba za mokrenjem, neprestana žeđ – postoji niz simptoma koji često prolaze neprimećeno tokom dugog vremenskog perioda, a zapravo ukazuju na prisustvo dijabetesa.

Kada se insulinska rezistencija raširi u vašem organizmu, koža može postati hiperpigmentirana, najčešće na vratu, zglobovima i ispod pazuha (poznato kao acanthosis nigricans). Ponekad možete primetiti tamnjenje kože na mestima gde se ekstremiteti dodiruju, kao na primer između butina.

Jelena Pack, naturopatkinja sa diplomom, deli sa čitaocima portala "Žena.rs" informacije o jasnim indikatorima ove bolesti. Hiperpigmentacija na koži vrata i zglobova

Infekcije izazvane gljivicama

Višak šećera pruža idealno okruženje za rast kandide, gljivice poznate kao Candida albicans. Visok nivo šećera može dovesti do stvaranja naslaga u ustima koje izazivaju gljivične infekcije. Ako se često suočavate sa vaginalnim infekcijama više od dva puta u roku od dva meseca, preporučuje se provera nivoa šećera u krvi.

Republika

Foto: shutterstock

Mnogi zanemaruju jasne simptome bolesti

Vizualni problemi

Povišen nivo šećera uzima vodu iz očiju, što može uzrokovati narušen vidni kapacitet. Vizija postaje zamagljena, često se javlja osećaj nedostatka fokusa, a oči mogu delovati otečeno. Ova situacija, ukoliko se ne leči, može dovesti do ozbiljnih problema sa krvnim sudovima i oštećenjem mrežnjače.

Osetljive desni

Dijabetes povećava koncentraciju šećera u ustima, stvarajući povoljno okruženje za rast bakterija i razvoj parodontalnih problema. To može rezultirati osetljivim, natečenim, upaljenim desnima koje često krvare, uz prisustvo neugodnog zadaha. Kod tipa 1 dijabetesa, zadah može podsećati na miris acetona ili čak pokvarenog voća. Ovo je znak ozbiljnog nedostatka insulina, koji može dovesti do dijabetičke kome.

Učestalo mokrenje

Zbog visokog nivoa šećera u krvi, organizam se trudi da izbaci višak putem urina, što rezultira čestim potrebama za mokrenjem. Ovo može dovesti do dehidratacije i konstantnog osećaja žeđi.

Iscrkla i svrbljiva koža

Veliki broj osoba sa dijabetesom suočava se sa problemima kože, budući da gubitak tečnosti dovodi do dehidracije kože. Hormoni poput kortizola i adrenalina, koje luče nadbubrežne žlezde, mogu izazvati svrab. Kada je imunološki sistem oslabljen, cirkulacija u koži je smanjena, što usporava proces zarastanja rana.

Gubitak telesne težine i neprekidna glad

Kada glavni izvor energije, glukoza, ne funkcioniše efikasno, telo počinje koristiti mišiće i masti za energiju. Važno je obratiti pažnju na neočekivani gubitak telesne mase od oko 5% u roku od godinu dana. Stalna glad može persistirati čak i tokom obroka, što dovodi do neprekidnog unosa hrane.

Slabost i umor

Insulinska rezistencija smanjuje sposobnost ćelija da iskoriste glukozu za energiju, što često uzrokuje osećaj iscrpljenosti kod osoba sa predijabetesom. Noćno mokrenje takođe može narušiti san, dodatno doprinoseći osećaju umora i iscrpljenosti tokom dana.

Trnci u dlanovima i stopalima

Utrnulost, peckanje, trnjenje i poremećaj osećaja temperature često se javljaju kod osoba sa dijabetesom zbog oštećenja nervnih vlakana. Ovi simptomi posebno utiču na palčeve i prste, ali mogu se osetiti i u rukama i nogama svakog trećeg obolelog od dijabetesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading