BOLEST KOJA SE ŠIRI KAO EPIDEMIJA PUNI ČEKAONICE: Doktor Popović otkriva PODMUKLE SIMPTOME koji se javljaju tek nakon komplikacija

Autor: N.J.

Lifestyle

20.10.2023

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor ističe da često sledeće znakove oboljenja zanemarujemo i ne dajemo im na važnosti.

BOLEST KOJA SE ŠIRI KAO EPIDEMIJA PUNI ČEKAONICE: Doktor Popović otkriva PODMUKLE SIMPTOME koji se javljaju tek nakon komplikacija

Foto: Printscreen/Prva

Profesor Srđan Popović upozorava na podmuklu bolest i simptome koji mogu biti neprepoznatljivi. Pacijentkinja Slavica Veljković obolela od dijabetesa tipa dva i objasnila je način života koji mora da vodi u skladu sa dijagnozom.

Dijabetes tip dva smatra se podmuklom bolešću, a život sa oboljenjem izuzetno je težak. Ova bolest u Srbiji je kao epidemija, ali ne samo kod nas.

Dijabetes nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina.

- Jeste, dijabetes je neka vrsta epidemije ne samo kod nas, već u celom svetu. Ovde je registrovano 700. 000  dijebetičara i ako mislimo da na svakog registrovanog postoji još tri potencijalna  vidite da govorimo i milionskoj svoti. Reč je o podmukloj bolesti koja svoje manifestacije ima kako se jave hronične ili akutne komplikacije. Ne možemo da osetimo, ako imamo sladak ukus u ustima ili slično, ili da se malo više zadržavamo u wc - u, mokrimo češće misli se na infekciju, ali ispostavi se da je dijabetes. Živimo u stresnom vremenu i svi ti hormoni koji se javljaju u stresu počev od kortikosteroida pa nadalje, svi su diabetogeni, svi dižu šećer. I ako ste u hroničnom stresu podrazumeva se da je šećer povišen - kaže doktor i potvrđuje da se uglavnom ne obratimo na vreme lekaru.

Foto: YouTube/PRVA

Profesor Srđan Popović o dijabetesu

- Suvoća usta, pojačano mokrenje, žeđanje, pomislite pijem puno vode sigurno sam nešto slano jeo, masan mi bio ručak, zato pijem više vode, pa idem češće u wc. Nađe čovek neko objašnjenje i zna da se ušuška u neke koliko toliko laži - objašnjava doktor u emisiji 150 minuta.

Slavica Veljković obolela je od dijabetesa tipa 2. Imala je stresan posao u vojsci, kao i suprug koji je vojno lice.

- Bio je ogroman pritisak. Doktor je video da imam oko šest šećer. Ja kao "nije to ništa", nisam toliko obraćala pažnju, ali me upozorio da vodim računa. Ja nisam obraćala pažnju, pa je nastavio da raste. Posle tri godine od pregleda uspostavljena je dijagnoza dijabetesa. Teško je živeti sa ovom bolešću, toliko sam se promenila da deca nisu mogla da me prepoznaju, crevena u licu, naduvena, bilo je teško - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading