SVAKI DAN JELA JE OVO VOĆE - SADA BOLUJE OD DIJABETESA, A ŠEĆER NIJE MOGLA DA SPUSTI: "Probudilo me gušenje, oštetila sam jetru!"

Autor: N.J.

Lifestyle

08.08.2023

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mislila je da će joj voće pomoći da smrša, a napravila je samo još veći problem.

SVAKI DAN JELA JE OVO VOĆE - SADA BOLUJE OD DIJABETESA, A ŠEĆER NIJE MOGLA DA SPUSTI: "Probudilo me gušenje, oštetila sam jetru!"

Foto: Profimedia/swns

Lusi

Kada je Lusi Ostin odlučila da smrša to je značilo da mora redukovati ishranu. Mislila je da ako umesto sladoleda bude jela voće, da će to uneti pozitivne promene u njen život, a očekivala je manje kilograma i bolje opšte zdravlje. Mnogo se prevarila!

Lusi je umesto sladoleda počela je da jede voće iz konzerve i to devet limenka dnevno. Ona ima 37 godina i nije imala problema sa gojaznošću sve do karantina, odnosno perioda kada smo svi bili zatvoreni kod kuće. Tada, jela je tri do četiri kantice sladoleda. U martu 2023. postavljena joj je dijagnoza dijebetesa tip 2, a tada umesto sladoleda uzima voće iz konzerve. Ipak, situacija se samo pogrošala, odnosno nivo šećera u krvi znatno joj je skočio.

- Moj zamrzivač bio je pun sladoleda. Samo sam jela dok sam bila zatvorena. U jednom trenutku jela sam tri do četiri kantice dnevno. Onda mi je sladoled dosadio i počela sam da jedem voće u konzervama. Jela sam devet limenki dnevno - objašnjava ona i dodaje:

- Otišla sam da spavam, a probudilo me gušenje, vrat mi je bio ogroman. Oštetila sam jetru.

Foto: Photo by shche_ team on Unsplash

Sladoled od čokolade

Godinu kasnije, 2022. saopšteno joj je da je potreban insulin kako bi joj regulisao visok šećera u krvi, zbog čega je odlučila da prestane sa konzumiranjem voća iz konzerve, tek onda videlo se poboljšanje. Na početku mnogo je povraćala, a onda se telo priviklo:

- Postupno sam smanjila grickalice. U početku nisam mogla da hodam, pa sam prisilila sebe na plivanje. Nisam mogla da izađem iz bazena - kaže i objašnjava da je polako počela da vozi bicikl i trči, a sada to radi čak tri puta nedeljno.

Ona i dalje konzumira slatkiše, ali sada brine o tome koliko ih unosi.
Pazi da ostane hidrirana i da se zdravo hrani - menja voće u konzervi domaćim pomfritom. Smršala je 15 kilograma i ponosna je na sebe.

- Pre nisam mogla da ustanem sa kauča. Sad imam energije - rekla je Lusi koja teži novom cilju, da smrša još više.

Foto: Shutterstock

Devojka trči kroz šumu

Nacionalna zdravstvena služa istakla je da 80 grama svežeg, konzerviranog ili smrznutog voća i povrća računa se kao jedna porcija od vaših pet dnevno, ali samo onog konzerviranog u prirodnom soku ili vodi, bez dodatog šećera ili soli. Nacionalna zdravstvena veb stranica objašnjava:

- Pazite na količinu voćnih sokova i smutija koje pijete. Savet je ograničiti konzumaciju voćnih sokova i smutija na ukupno 150 mililitara dnevno (1 porcija).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading