ZBOG JEDNE NAVIKE NOĆU IMATE VISOK KRVNI PRITISAK! Poznati kardiolog šokirao tvrdnjom, OVDE SVI GREŠITE

Autor: N.J.

Lifestyle

08.08.2023

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni kardilog Trupi Gilada objasnio je gde pravite grešku i na koji način svakodnevnica može uticati na povišen krvni pritisak.

ZBOG JEDNE NAVIKE NOĆU IMATE VISOK KRVNI PRITISAK! Poznati kardiolog šokirao tvrdnjom, OVDE SVI GREŠITE

Foto: shutterstock

Nedostatak sna i visoki krvni pritisak međusobno su povezani. U lečenju hipertenzije izuzetno je bitan kvalitetan san. Šta to znači?

Visoki krvni pritisak razvija se tokom vremena i rezultat je  nezdravog načina života kao što je nedovoljna fizička aktivnost i porast hipertenzije kod mladih ljudi, pogotovo u urbanim sredinama, alarmantan je i izaziva veliku zabrinutost jer nekontrolisana hipertenzija može imati smrtonosne posledice kao što su srčani ili moždani udar.

Retki znaju da su nedostatak sna i visok krvni pritisak međusobno povezani. Kardiolog Trupti Gilada u intervjuu za HT Lajstajl otkrio je:

- Odgovarajući san znači od šest do osam sati spavanja u dobro provetrenoj, tihoj prostoriji koliko god je to moguće. U loše navike spavanja spada konzumiranje kofeina ili alkohola, dremanje tokom dana, ostajanje kasno noću, vežbanje prekasno uveče i svetlo koje emituju digitalni uređaji kao i svađe - to moraju izbegavati osobe sa hipertenzijom. Spavanje na levom boku najbolji je položaj za osobu koja pati od hipertenzije jer ublažava preterani pritisak na krvne žile što pomaže krvi da lakše i s manje otpora završi svoj krug. To posebno važi za trudnice koje imaju hipertneziju.

Foto: pexels.com

Devojka zagrlila jastuk dok spava

Konsultant za plućnu medinicu Pujan Parikh objasnio je kako apneja za vreme spavanja i nesanica utiču na kvalitet sna.

- Apneja za vreme spavanja može dovesti do pogoršanja visokog krvnog pritiska. Ne postoji određeni položaj koji poboljšava kvalitet sna i kontroliše visoki krvni pritisak, ali da, pacijenti s apnejom za vreme spavanja uglavnom spavaju na stomaku - ističe doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading