NAČELNICA HEMATOLOGIJE ISTIČE SIMPTOM PO KOM SE PREPOZNAJE RAK KOŠTANE SRŽI: Doktorka objašnjava kako da taj znak razlikujete od UMORA

Autor: N.J.

Lifestyle

11.10.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Multipli mijelom je rak krvi odnosno maligno oboljenje koje nastaje iz plazma ćelija koje proizvodi koštana srž.

NAČELNICA HEMATOLOGIJE ISTIČE SIMPTOM PO KOM SE PREPOZNAJE RAK KOŠTANE SRŽI: Doktorka objašnjava kako da taj znak razlikujete od UMORA

Foto: YouTube/K1 Televizija

Doktorka Zorica Cvetković, načelnica hematologije zemunske bolnice objašnjava nespecifične simptome koji mogu ukazivati na rak koštane srži. Ali reč je o simptomu koji je zapravo izuzetno univerzalan i može ukazivati na bilo koju bolest zbog čega je potrebna dalja hematološka obrada.

- Multipli mijelom je stečena maligna bolest krvi koja zahvata najzrelije faze belih krvnih zrnaca odnosno linfocita, to su naše ćelije odgovorne za naš stečeni imunitet i posle kontakta sa nekim antigenom one se diferentuju u zrele plazmocite. Plazmociti luče imunoglobuline, to su antitela koja nas štite od uzrokovača. Međutim, kada su oni maligno izmenjeni, oni luče imunoglobuline koji nisu funkcionalni, koji dodatno oštećuju druge organe. Tako da ti bolesnici imaju jako slab imunitet, ali i oštećenje organa i organskog sistema uzrokovano malignom bolešću - rekla je ona u emisiji na K1 televiziji.

Foto: Unsplash/Yunus Tuğ

Redovnim sistematskih pregledima može se uočiti znak bolesti

Doktorka je objasnila da prva manifestacija može biti bubrežna slabost.

- To je tako kada pacijent dođe u onu fazu da mu je potrebna hemodijaliza. U ranoj fazi ga je jako teško prepoznati. Neophodni su godišnji sistematski pregledi gde će se kontrolom krvne slike i elementarnom biohemijom posumnjati čak i kada ne postoje nikakvi simptomi da se radi o nekoj bolesti krvi. Vrlo često ovi bolesnici imaju malokrvnost, odnosno anemiju zato što maligne ćelije potiskuju zdrave eritrocite u koštanoj srži, a sedimentacija je baš zbog ove hiperproteinemije visoka, a to je dostupno u svakoj laboratoriji i to su prvi znaci kada treba uputiti pacijenta na dalju hematološku obradu. Simptomi mogu biti potpuno nespecifični, u vidu slabosti, malaksalosti, a ovo su bolesti koje nastaju u koštanoj srži.

Ističe kako se ova vrsta slabosti razlikuje od one "svakodnevne".

- Vi osećate progesivnu slabost i malaksalost, primećujete bledilo kože, a javljaju se i bolovi u kostima. Bitno je da se tada pacijenti jave lekaru dok bolest ne progradira i ne dođe do patoloških preloma kostiju - zaključuje doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading