RUSKA DOKTORKA UPOZORAVA NA POVRĆE BEZ KOG SRBI NE MOGU DA ZAMISLE NIJEDNU ČORBICU: Jedemo ga svaki dan, a može biti "OPASNO"

Autor: N.J.

Lifestyle

08.10.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povrće koje je čest sastojak potaža, čorbica i salata nije tako zdravo za sve ljude, sugerišu stručnjaci.

RUSKA DOKTORKA UPOZORAVA NA POVRĆE BEZ KOG SRBI NE MOGU DA ZAMISLE NIJEDNU ČORBICU: Jedemo ga svaki dan, a može biti "OPASNO"

Foto: Shutterstock

Devojka kupuje voće i povrće

Ne možemo zamisliti domaću čorbicu bez šargarepe, a ovo povrće svakodnevno je uključeno u jelovnik i važi za zdravo. Ipak, kada je reč o određenim bolestima treba paziti na konzumiranje šargarepe.

O tome je u intervjuu za "aif.ru“ govorila klinička genetičarka i nutricionista Svetlana Perez de Montes Raterik.

- Šargarepa je odlično korenasto povrće koje može biti veoma korisno kao dodatak u ishrani. Kao takvo, povrće ne nosi nikakvu štetu, ali postoje neke kontraindikacije za njegovu upotrebu. Na primer, pankreasu i jetri je izuzetno teško da obrađuju vitamin A, koji se u velikim količinama nalazi u korenastom povrću u obliku beta-karotena. Zbog toga, pacijenti koji pate od bolesti ovih organa treba sa opreznošću da konzumiraju ovu namirnicu - rekla je Perezova, a prenosi "Espreso".

Foto: pixabay.com

Ljudi sa određenim dijagnozama ne bi trebalo da jedu šargarepu

Takođe, prema rečima stručnjaka, sirova šargarepa može da bude "opasna" zbog visokog sadržaja grubih vlakana. Takođe, kad konzumirate sok od ovog svežeg povrća, on može da iritira sluzokožu želuca, kao i da pogorša stanje ukoliko imate čir na želucu. Pacijenti koji imaju pomenutu dijagnozu ne bi trebalo da jedu šargarepu, pa čak ni onu kuvanu.

Specijalisti tvrde da šargarepu treba jesti sa oprezom ako bolujete od od akutnog pankreatitisa, hronične bolesti jetre, dijabetes melitusa, kolitisa i gastritisa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Meeeeeeeeee

08.10.2023 20:57

, ne valja šargarepa, spanać, breskve, preterano unošenje belog, crvenog mesa, med 90% falsifikovan, afklatoksin u mleku...koji je sledeći predlog uvaženih doktora?.....da pasemo travu u gradu, gde još ima zelenih površina? Urednici, da li se stidite makar i malo, kada plasirate ove vesti neke neimovane , široj javnosti nepoznate ruske doktorke???? Jeste li skroz pobudalili, ili prenosite takve članke u nedostatku nekih stvarno bitnih događaja?