OVE GREŠKE U ISHRANI SKRAĆUJU GOTOVO 10 GODINA ŽIVOTA: Doktor upozorava - jedno je KOREN SVAKOG "ZLA" i treba ga strogo IZBEGAVATI!

Autor: N.J.

Lifestyle

09.09.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako je hrana "lek" onda ozbiljno morate da se pozabavite svojim jelovnikom.

OVE GREŠKE U ISHRANI SKRAĆUJU GOTOVO 10 GODINA ŽIVOTA: Doktor upozorava - jedno je KOREN SVAKOG "ZLA" i treba ga strogo IZBEGAVATI!

Foto: Shutterstock, Instagram/drbrettosborn

Osobe koje se pridržavaju zdrave ishrane imaju mnogo manje šanse da će postati gojazne, imati srčane bolesti, dijabetes pa čak i neke vrste raka tvrdi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

- Smatra se da ishrana diktira oko 80 odsto nečijeg zdravlja, a gojaznost nepobitno skraćuje gotovo 10 godina života - rekao je dr Bret Osborn, neurohirurg i objašnjava:

- Možete "produžiti" svoje zdravlje - ili vreme u kojem ste potpuno funkcionalni i bez bolesti - sledeći neka osnovna načela ishrane.

Foto: shutterstock

Gojazna žena i muškarac

Podelio je deset najčešćih grešaka

1. Preterano konzumiranje šećera

Osborn je prekomernu konzumaciju šećera opisao kao “koren svega zla”.

- Šećer je, po definiciji ugljeni hidrat s visokim glikemijskim indeksom, što znači da nakon što uđe u creva, odmah prelazi sluznicu creva i ulazi u krvotok, uzrokujući brzi porast šećera u krvi. Kao odgovor, gušterača izlučuje insulin, a šećer (tj. glukoza) se prenosi u ćelije za korišćenje kao energija.

Ali postoji problem, rekao je Osborn: molekule šećera otpuštaju se u krvotok tako brzo da oštećuju ćelije arterija - što uzrokuje upalu. Preporučuje da ograničite ugljene hidrate kao što su hleb, testenina i slatkiši. Takođe, preporučuje konzumiranje ugljenih hidrata sa glikemijskim indeksom 40 ili nižim.

Foto: pixabay.com

Čokoladna i krofna sa šećerom u prahu

2. Zanemarujete veličinu porcija

Konzumiranje prevelikih porcija može dovesti do prejedanja i dnevnog kalorijskog viška.

- Nemojte jesti kada se siti, polako žvaćite hranu -  20 puta pre nego što je progutate. Usporavanjem jedenja, vaš mozak će imati dovoljno vremena da oseti da vam je želudac rastegnut i generiše signal sitosti. 

3. Ne jedete dovoljno proteina

- Ako ne konzumirate dovoljno proteina tokom dana, verovatno ćete izgubiti metabolički dragocene mišiće - rekao je.

Mišići su odgovorni za sagorevanje masti. Kada ste pod stresom ili ste bolesni, telo može da izvuče aminokiseline iz mišića, formira antitela i odbrani se od uznemirujućih patogena. Ove aminokiseline takođe se mogu koristiti za oporavljanje povređenih tkiva.

Preporučuje najmanje  0,75 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno - ili jedan gram za one koji agresivno vežbaju za snagu.

Foto: shutterstock

Piletina sa krompirom

4. Izbegavanje masti u potpunosti

Postoji uobičajena zabluda da je "masnoća loša", ali Osborn je rekao da to nije istina.

- Samo je masnoća uz visok nivo insulina (od jela jednostavnih ugljenih hidrata) loša za vas. Konzumiranje masti s proteinima ili s ugljenim hidratima s niskim glikemijskim indeksom održava nivo insulina na niskom nivou i stoga ne isključuje sagorevanje masti. Zapravo, podstiče telo da nastavi da sagoreva masnoće.

Masnoće - pogotovo omega 3 i omega  9 - takođe su važne kada se radi o smanjenju upale i borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelijske zidove i ubrzati proces starenja.

5. Ne jedete dovoljno povrća

Povrće je odličan izvor vlakana i podstiče zdravlje probavnog sistema. Doktor preporučuje pet porcija dnevno.

Foto: Shutterstock

Priprema povrća za obrok

6. Ne unosite dovoljno vlakana

- Vlakna usporavaju brzinu apsorpcije šećera u krvotok – tako da zapravo snižavaju glikemijski indeks hrane - ističe.

Prilikom odabira povrća, Osborn je preporučio opcije poput zelene salate, brokolija i spanaća.

7. Pijete previše alkohola

Ako želite da smršate, zaboravite na preterano konzumiranje alkohola! On ometa regulaciju šećera u krvi jer ima negativne efekte po jetru.

- To će stvoriti predispozicije za insulinsku rezistenciju ili predijabetes, a potencijalno i za gojaznost - rekao je doktor.

Foto: www.profimedia.rs

Mamurna devojka nakon žurke

8. Ne pijete dovoljno vode

Osborn je istakao da često leči starije osobe koje su pretrpele krvarenja u mozgu, uglavnom zbog kombinacije dehidracije i prekomernog uzimanja lekova koji dovode do niskog krvnog pritiska i nesvestice.

Foto: Izvor: Cherrydeck/ Unsplash

Nazdravljanje vodom

9. Jedete kasno uveče

Kada jedete velike količine noću, jer se metabolizam usporava, neizbežno je da se gojite. Ako jedete noću zaustavljate sagorevanje masnoće zahvaljujući otpuštanju insulina jer se time pothranjuje sav višak šećera kao mast.

Bolja opcija je učiniti suprotno i obilno doručkovati ujutro, kada je metabolizam najbrži, rekao je Osborn.

10. Držite ekstremne dijete

Ekstremna dijeta nikada ne deluje, rezultati su samo kratko vidni. Doktor tvrdi da se težina uvek vraća.

- Ekstremne dijete nisu samo loša dugoročna rešenja, već utiču na metabolizam zbog gubitka mišića. Gubitak masnoće trebao bi da bude spor, a potrebno je uložiti sve napore da se sačuvaju dragoceni mišići po svaku cenu - završava doktor, a piše "Njujork post".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading