NE ZNATE DA LI IMATE VISOK HOLESTEROL, POGLEDAJTE STOPALA: Stručnjaci tvrde da je OVO nepogrešiv simptom!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.09.2023

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj test ne može da vam bude stoprocentni odgovor, ako sumnjate na povišen holesterol, obratite se lekaru.

NE ZNATE DA LI IMATE VISOK HOLESTEROL, POGLEDAJTE STOPALA: Stručnjaci tvrde da je OVO nepogrešiv simptom!

Foto: shutterstock

Stopala

Ako niste medicinski radnik, velika je verovatnoća da nikada niste čuli za ksantome. To spada u lokalizovane naslage lipida unutar sistema organa. Njihova lokalizacija je od izuzetne važnosti. 

Oni nas upućuju na neku sistematsku bolest i najčešće su uskoj vezi sa poremećenim metabolizmom lipida i hiperholesterolemijom.

Na stopalima, prevashodno ukazuju na povećanje holesterola, a jedini način da otkrijete da li ih imate, jeste da pristupite samopregledu.

Obratite dobro pažnju na izbočine. Iako neke od izbočina mogu bita posledica nošenja loše obuće ili gljivičnih infekcija, ksantomi se po svom izgledu izdvajaju. 

Republika

Foto: shutterstock

Stopala mogu da otkriju da li imate visok holesterol

 

Ove "izbočine" se nalaze ispod kože, najčešće su meke, svrbe, a umeju biti i vrlo bolne i mogu dostići veličinu od čak 7 cm u prečniku.

Izbočine ovakvog tipa svakako su znak da nešto u vašem organizmu ne štima. Ako ih uočite, obratite se svom lekaru. On će utvrditi vaše opšte stanje, nivo holesterola, ali odnos dobrog i lošeg holesterola, nakon čega će vam odrediti terapiju.

Ksantomi se javljaju kao posledica povišenog holesterola u malom procentu. Ako sumnjate na hiperholesterolemiju posetiti svakako svog lekara. Takođe redovni sistematski pregledi, čak iako se osećate potpuno zdravo uopšte nisu na odmet. Oni su u tridesetim preporučljivi, a u četrdesetim su već od nužnog značaja.

Smanjivanje unosa zasićenih masti i njihova zamena nezasićenim mastima odličan je način za smanjenje nivoa holesterola - objašnjavaju stručnjaci uz "Heart UK"

Zasićene masti su masti koje se nalaze u puteru, svinjskoj masti, masnom mesu i siru. A kako napominju stručnjaci, riba je dobar izvor zdravih nezasićenih masti, posebno omega-3 masnih kiselina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading