SEDAM NAMIRNICA KOJE JAČAJU IMUNITET: Ako ih budete redovno jeli, ove jeseni i zime bolest će vas zaobići

Autor:

Lifestyle

03.10.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedine vrste mesa, voća, povrća, orašastih plodova i napitaka deluju kao pojačivači imunog sistema i mogu da budu od velike pomoći u odbrani od sezonskih virusa.

SEDAM NAMIRNICA KOJE JAČAJU IMUNITET: Ako ih budete redovno jeli, ove jeseni i zime bolest će vas zaobići

Foto: Shutterstock

Dobar imunitet je garant dobrog zdravlja. Osobe koje se ne mogu pohvaliti jakim imunitetom u sezoni jesenjih virusa malo-malo pa počnu da kijaju, kašlju, osećaju se slomljeno i umorno.

Da vam se to ove jeseni i zime ne bi dogodilo, poradite na jačanju imuniteta.

Pored praktikovanja dobro proučenih navika kao što su zdrav san, redovno vežbanje i izbegavanje stresnih situacija, imuni sistem možete da ojačate i konzumiranjem pojedinih namirnica.

1. Masna riba

Ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama poboljšavaju funkcionisanje imunog sistema. Kako kaže Erin Palinski Vajd, nutrionista-dijetetičar, u ishranu bi trebalo da uvrstite sardine, skušu, haringe i losos.

Foto: pixabay.com

Sardina je odličan izvor omega-3 masnih kiselina

Ona dodaje da DHA, vrsta omega-3 masne kiseline, može da poveća aktivnost belih krvnih zrnaca, što dodatno jača imunitet. To je potkrepljeno studijom koja je otkrila da ovaje efekat nije samo značajan, već je i brz – u roku od nedelju dana od konzumiranja.

2. Zdravi proteini

Mineral cink jedan je od minerala koji može da bude odlična zaštita u borbi protiv virusa. Nalazi se u piletini, govedini, jagnjetini, ali i u morskim plodovima, tempehu i tofuu.

Kako prenosi Every Day Health, najzdravija opcija za srce su zapravo nemasni proteini – pileće meso bez kožice, pečena govedina ili nemasni sir.

3. Crna čokolada

Prema studiji iz 2022. godine, magnezijum ima posebnu ulogu u imunološkoj funkciji. Pored semenki bundeve, spanaća i avokada, na lsiti namirnica bogatih magnezijumom nalazi se i čokolada sa 70 do 85 odsto kakao-praha.

Foto: Shutterstock

Sve vrste čokolade su kalorične, pa i ona koja sadrži veliki procenat kakao-praha

Ipak, ne preterujte, jer je čokolada, pa i ona crna veoma kalorična.

4. Citrusi i lisnato povrće

Vitamin C može da pomogne u zaštiti organizma od oksidativnog stresa, što opet pomaže imunom sistemu da što bolje obavlja svoju funkciju. Oksidativni stres povezan je sa povećanim rizikom od moždanog udara, raka i dijabetesa, pokazali su rezultati studije.

Foto: shutterstock

Limun je na listi nezaobilaznih namirnica za jačanje imuniteta

Kao vrsta antioksidansa, vitamin C je čistač slobodnih radikala i poboljšava imunitet. Namirnice koje sadrže vitamin C su pomorandže, limun, crvena sveža paprika, jagode, borovnice, paradajz, brokoli i kelj. Da biste sačuvali vitamin C, jedite što više ovih namirnica u sirovom stanju, jer je vitamin C termolabilan.

5. Orašasti plodovi

Semenke suncokreta, bademi, orasi, lešnici i brazilski orah bogati su magnezijumom i vitaminom E, antioksidansom koji poboljšava sposobnost tela da se bori protiv bakterija i virusa.

Ipak, sa brazilskim orahom nikako nemojte preterivati. Dva do četiri komada dnevno biće sasvim dovoljno, jer ovaj orašasti plod sadrži značajnu količinu selena koji bi, ako preterate sa unosom, mogao da postane neprijatelj štitne žlezde.

6. Beli i crni luk

Činjenica je da obe navedene sorte luka imaju jaku aromu, ali je isto tako činjenica i da su i crni i bel luk izvanredni u jačanju imuniteta. Kad iseckate ili još bolje izgnječite beli luk oslobađa se alicin koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva.

Foto: Shutterstock

Uprkos tome što ima jaču aromu, beli luk je izuzetno zdrav

Takođe, zahvaljujući kvercetinu luk može da pomogne u regulisanju histaminskog odgovora i ima moćna antivirusna svojstva.

7. Jogurt

Mnogima omiljeni napitak od mleka bogat je probioticima, korisnim bakterijama koje pozitivno utiču na zdravlje creva. Veliki deo imunog sistema zapravo „leži“ u gastrointestinalnom traktu.

U jednoj studiji, učesnici koji nemaju dijabetes svakodnevno su konzumirali jogurt sa probioticima primetili su povećanje zaštitne imunološke funkcije u poređenju sa kontrolnom grupom.

Foto: Promo foto

Jogurt sa probioticima pomaže u jačanju imuniteta

Grčki jogurt je takođe dobar izbor, jer je odličan izvor proteina i dobra zamena za pavlaku.

Ukoliko niste ljubitelj jogurta, probajte drugu fermentisanu hranu – imunitet će vam na tome i te kako biti zahvalan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading