OVO JE ZNAK DA SE URINARNA INFEKCIJA PROŠIRILA NA BUBREGE: Mislimo da "nije ništa", a zahteva HITNU posetu lekaru!

Autor: M.O.

Lifestyle

22.10.2023

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na ove simptome.

OVO JE ZNAK DA SE URINARNA INFEKCIJA PROŠIRILA NA BUBREGE: Mislimo da "nije ništa", a zahteva HITNU posetu lekaru!

Foto: pixabay.com

Doktorka Meri Gartvejt upozorava na važnost prepoznavanja alarmantnih znakova koji ukazuju na ozbiljnost urinarne infekcije i potrebu za odgovarajućim tretmanom.

Urinarne infekcije donose sa sobom niz neugodnih i bolnih simptoma koji značajno narušavaju kvalitet života. Nažalost, ove infekcije mogu se proširiti na bubrege, a postoje jasni znakovi upozorenja koje ne biste smeli zanemariti.

Prema rečima predsednice Urološke fondacije, doktorke Meri Gartvejt, uobičajeni simptomi urinarne infekcije obuhvataju zamagljen ili krvav urin i opštu letargiju. No, postoji i drugačija, ozbiljnija strana ovih infekcija, koja ukazuje na mogućnost širenja na bubrege. Ako se ne leče pravovremeno, ovi simptomi mogu dovesti do hospitalizacije.

Simptomi infekcije bubrega obuhvataju visoku temperaturu, bol u leđima ili sa strane ispod rebra, mučninu i povraćanje.

Doktorka upozorava da je hitno konsultovanje lekara nužno, jer neliječena infekcija može trajno oštetiti bubrege ili izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući sepsu.

- Ako se suočavate s teškom infekcijom bubrega, može biti neophodna hospitalizacija dok ne budete sposobni za samostalno uzimanje tečnosti i lekova. Lečenje ovih infekcija obično zahteva duži tijek antibiotika. Potpuni oporavak, u smislu povratka snage i osećaja normalnosti, može potrajati nekoliko nedelja - objašnjava Meri.

Republika

Foto: Shutterstock

Ona ističe da urinarne infekcije češće pogađaju žene nego muškarce, jer bakterije lakše dospevaju do bešike zbog kraće dužine uretre. Prema njenim rečima, oko 50% svih žena će iskusiti urinarnu infekciju u nekom trenutku svog života. Međutim, infekcije nisu isključene ni kod muškaraca, često su povezane s upalama prostate (prostatitis).

Simptomi urinarne infekcije Najčešći simptomi urinarne infekcije uključuju:

  • Hitnu i čestu potrebu za mokrenjem.
  • Bol ili peckanje pri mokrenju.
  • Opšti osećaj lošeg stanja, umora, slabosti i letargije.
  • Zamagljen ili krvav urin.
  • Urin neprijatnog mirisa.

Dok urinarne infekcije često mogu biti tretirane, Meri Gartvejt ističe da postoje načini za njihovo prevenciju. Njen glavni savet je povećan unos vode, što pomaže razblaživanju urina i češćem mokrenju radi ispiranja bakterija iz bešike.

- Ovo takođe pomaže u sprečavanju zatvora, što je faktor rizika za urinarne infekcije - dodaje ona.

Doktorka takođe preporučuje konzumaciju soka od brusnice, koji može pomoći u ispiranju bakterija i smanjenju njihove koncentracije. Važno je obratiti pažnju na visok sadržaj šećera u određenim sokovima. Redovno pražnjenje bešike i dobra intimna higijena su takođe ključni faktori prevencije, posebno brišući se od prednjeg ka zadnjem delu nakon nužde kako bi se sprečilo prenošenje bakterija iz rektuma u urinarni trakt, što često dovodi do urinarnih infekcija.

Higijena intimne regije, posebno nakon odnosa, takođe ima značajnu ulogu u prevenciji infekcija. Preporučuje se pražnjenje bešike što je pre moguće nakon intimnih odnosa, s obzirom na to da spermičidi mogu promeniti prirodno bakterijsko okruženje koje obično štiti od urinarnih infekcija.

Za osobe sklonije urinarnim infekcijama, dr Meri preporučuje unos vitamina C i tableta od brusnice, koje mogu smanjiti nakupljanje bakterija u urinarnom traktu. Jednostavne mere poput pojačanog unosa tečnosti i korišćenja preparata bez recepta radi ublažavanja simptoma često su efikasne.

U slučaju prisustva krvi u urinu ili čestih urinarnih infekcija, važno je potražiti stručnu medicinsku pomoć. Lekar će testirati urin na prisustvo gnoja, krvi i bakterija kako bi odredio odgovarajući tretman antibioticima, koji obično brzo donosi olakšanje.

- Ukoliko se urinarna infekcija proširi na prostatu, bubrege ili utiče na opšte zdravlje, tada će lečenje antibioticima možda biti produženo. Važno je da završite celu terapiju antibioticima, čak i ako simptomi nestanu pre njenog završetka - zaključuje dr Meri.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading