ZA OVO SVI MISLE DA JE ZDRAVO A STVARA SALO NA STOMAKU: Dijetetičarka OTKRILA koliko zapravo sadrži sećera!

Autor: M.O.

Lifestyle

24.09.2023

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krutiki Nanavati je cenjena dijadetičarka koja je otkrila razlog debaljana i stvaranja sala na stomaku.

ZA OVO SVI MISLE DA JE ZDRAVO A STVARA SALO NA STOMAKU: Dijetetičarka OTKRILA koliko zapravo sadrži sećera!

Foto: pixabay.com

Ako pazite na namirnice koje konzumirate, ceđena pomorandža je sigurno barem jednom bila vaš izbor u kafiću. Malo ko zna da kada popijete sok od pomorandže ili bilo koji drugi voćni sok, šećer iz soka privremeno podiže nivo serotonina (hormona sreće), što vas čini srećnim na kratko, ali brzo dovodi do pada energije i elana zbog dejstva insulina koji se aktivira prilikom unosa soka. 

Dijetetičarka smatra da je voćni sok piće čiji unos treba što više ograničiti. Čak i prirodni voćni sok može imati manje poželjnu povezanost sa upalama i nakupljanjem masti.

Foto: shutterstock

Voće može biti glavni uzročnik sala na stomaku

 

- Jedan od glavnih faktora koji stoji iza ove pojave je značajan sadržaj šećera u voćnom soku. Iako je šećer u voćnom soku prirodno prisutan, to je ipak šećer. Konzumacija velike količine voćnog soka može dovesti do značajnog unosa šećera, što je direktno povezano sa upalama i nakupljanjem masti - kaže Nanavati.

Prekomerna konzumacija voćnog soka može uzrokovati debljanje i upalu. Telo pretvara fruktozu, šećer prisutan u voću, u mast koja se često nakuplja na području abdomena. Osim toga, ishrana bogata šećerom pokreće niz telesnih odgovora koji za rezultat mogu imati hronične upale, kaže dijetetičarka.

Popularni smutiji od voća sa niskim sadržajem šećera, kao što su oni napravljeni sa bobičastim voćem ili nezaslađenim bademovim ili kokosovim mlekom, nude esencijalne vitamine bez značajnog povećanja unosa šećera. Da biste se osećali dobro, potrebno je aktivirati dopamin, hormon koji će vam dati jutarnji elan, budnost i mentalni fokus.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading