OVAJ SASTOJAK U SENDVIČU MOŽE DA PROUZROKUJE DIJABETES: Srbi ga OBOŽAVAJU a da nisu ni svesni koliko je opasan!

Autor: M.O.

Lifestyle

13.09.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko god da volite sendivče, pokušajte ovaj sastojak da izbacite.

OVAJ SASTOJAK U SENDVIČU MOŽE DA PROUZROKUJE DIJABETES: Srbi ga OBOŽAVAJU a da nisu ni svesni koliko je opasan!

Foto: pixabay.com

Retko koja osoba ne voli sendvič, ali retko ko zna da je je baš on glavni krivac za nakupljanja masti koja obuhvata jetru, creva, želudac...

Salo na stomaku nije samo problem estetske prirode, već može da obloži arterije, začepi ih i dovede do raznih zdravstvenih problema. 

Lori Voker je po zanimanju dijetetičarka i rekla je da je jedan sastojak sendviča najčešći krivac za opasnu masnoću koja može otežati normalno funkcionisanje unutrašnjih organa. 

- Beli hleb je omiljen zbog svoje teksture i pogodnosti, ali je povezan sa povećanim rizikom od nagomilavanja visceralne masti. Rafiniranom brašnu koje se koristi u belom hlebu nedostaju vlakna i hranljive materije koje se nalaze u celim žitaricama, što dovodi do brzih skokova šećera u krvi - rekla je ona.

Republika

Foto: shutterstock

Salo na stomaku nije samo estetski problem

 

Dijetetičarka je dodala da se beli hleb brzo vari, što znači da se mast pretvara u glukozu, a višak glukoze može da se skladišti kao visceralna mast u telu.

- Ova mast je posebno opasna jer je telo ne metaboliše dobro, a može da doprinese ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes, srčana oboljenja i moždani udar - upozorio je dijetetičar i savetovao da se beli hleb zameni alternativama kao što su integralne žitarice.


Mnoga istraživanja su dokazala da ječam, proso, integralni pirinač, ovas, raž, kinoa izuzetno blagotvorno utiču na zdravlje ljudi. Cela zrna su sastavni deo nekih od najzdravijih stilova ishrane, kao što je mediteranska.

Mi vam predstavljamo recept za zdrav sendič 

Sastojci:

  • hleb - 2 kriške, integralni
  • pesto - 2 kašike, od bosiljka
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • sir - 50 g
  • kačkavalj - 50 g
  • paradajz - nekoliko kriški

Priprema:

Pomešajte u posudici pesto i maslinovo ulje i promešajte.

Namažite tanke kriške hleba ovom smesom i pokrijte narendanim sirom i kačkavaljem.

Preko sira stavite po nekoliko kriški svežeg paradajz i stavite sendviče da se zapeku u rerni na gril funkciji 10 minuta.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading