DOKTOR PROTIĆ SVE UPOZORAVA: Jednu namirnicu UVEK IZBEGAVAJTE može da dovede do raka pankreasa!

Autor: N.J.

Lifestyle

23.09.2023

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rak pankreasa je surova borest - ne bira godine i ima brz tok.

DOKTOR PROTIĆ SVE UPOZORAVA: Jednu namirnicu UVEK IZBEGAVAJTE može da dovede do raka pankreasa!

Foto: YouTube/ RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Broj obolelih od raka pankreasa je u konstantnom porastu kako u svetu, tako i u Srbiji. Rak pankreasa je bolest u kojoj se maligne ćelije formiraju u tkivima pankreasa. To je realitvno mala žlezda, piše "Nacionalni institut za rak".

Doktor Mlađan Protić ističe da najčešće oboljevaju stariji ljudi, tipični pacijent ima oko 70 godina, ali sreće se i kod mlađih. Protić je između ostalog u emisiji RTS Ordinacija prokomentarisao faktore rizika koji utiču na nastanak karcinoma pankreasa, a jedan i je ishrana bogata mastima.

- Definitivno je dokazano da gojaznost i povećana telesna težina doprinose i povećavaju rizik od nastanka karcionoma pankreasa. Dokazano je da prisustvo masnih ćelija u pankreasu ima veću verovatnoću od promene epitela i nastanka tih predkancerogenih lezija. Kako postoji masna jetra postoji i masan pankreas - kaže on i objašnjava:

Foto: YouTube/ RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Doktor Protić o raku pankreasa

- Prisustvo nitrita u ishrani koji se najčešće koristi kao konzervans je problem. Znači, nitriti se u organizmu transformišu u nitrozamine koji su možda od svih faktora najspecifičniji za nastanak karcionoma pankreasa. Oni izazivaju i druge karcinome, ali za rak pankreasa je najkarakterističnije. Tako da, svako treba da izbegava konzerviranu hranu - zaključuje doktor.

Ostali faktori rizika su: genetika, pušenje, pasivno pušenje, alkohol, izloženost radonu, ishrana bogata mastima, gojaznost, nitrozaini u ishrani, hronični pankreatitis, dijabetes, ciroza jetre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading