OVA BOLEST HARA SRBIJOM: Na svaka dva sata jedan oboleli UMRE, otkrijte simptome na vreme!

Autor: M.O.

Lifestyle

11.09.2023

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma veliki broj oboli od ove bolesti.

OVA BOLEST HARA SRBIJOM: Na svaka dva sata jedan oboleli UMRE, otkrijte simptome na vreme!

Foto: Shutterstock

Rak pluća, poznat i kao karcinom bronha, predstavlja jedan od najčešćih oblika malignih tumora. Porazno je da se u čak 90% slučajeva javlja kod osoba koje su dugogodišnji pušači. Ova alarmantna statistika ističe pušenje kao glavni faktor rizika za razvoj ove opake bolesti. No, istovremeno, potvrđuje i ključnu tezu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) – da na mnoge oblike raka, uključujući i ovaj, možemo uticati preventivnim merama.

U Srbiji, svake godine, gotovo 7.000 ljudi se suoči s dijagnozom raka pluća, a nažalost, više od 5.000 njih izgubi bitku s ovom opakom bolešću. Ovo znači da, nažalost, svaka dva sata jedna osoba izgubi život zbog raka pluća.

Ključni za uspešno lečenje jeste rano otkrivanje bolesti. Nažalost, u Srbiji se rak pluća često dijagnostikuje u kasnim fazama, što predstavlja ozbiljan izazov.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Rak pluća jedan od najučestalijih malignih tumora

 

Osim pušenja, postoje i drugi faktori koji povećavaju rizik od razvoja raka pluća. Konzumacija alkohola, na primer, iako se vode kontroverzne rasprave o koristima određenih vrsta alkohola u umerenim količinama, prekomerno i dugotrajno pijenje alkohola može povećati rizik od različitih oblika raka, uključujući jetru, dojke i debelo crevo.

Zračenje, kao još jedan faktor rizika, može oštetiti ćelije i DNK, što može dovesti do nekontrolisanog rasta ćelija i razvoja raka. Ovaj tip zračenja potiče od sunca, medicinskih postupaka poput skenera, kao i upotrebe solarijuma. Važno je preduzeti mere zaštite od ovih faktora rizika.

Simptomi raka pluća mogu varirati, ali neki od uobičajenih uključuju neobjašnjiv gubitak telesne težine, nenormalan rast dojki kod muškaraca, oticanje i zadebljanje prstiju, gubitak daha, slabost u mišićima, bol u grudima, leđima i ramenima. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, posebno ako su novi ili se pogoršavaju, važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste isključili ili ranije otkrili potencijalne zdravstvene probleme.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading