DEMENCIJA SE MOŽE OTKRITI ZA SAMO SEDAM MINUTA! Profesor objašnjava šta tačno predviđa ovaj MOŽDANI POREMEĆAJ

Autor: N.J.

Lifestyle

08.09.2023

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici se nadaju da će jedna kap krvi biti dovoljna da uoče znakove demencije.

DEMENCIJA SE MOŽE OTKRITI ZA SAMO SEDAM MINUTA! Profesor objašnjava šta tačno predviđa ovaj MOŽDANI POREMEĆAJ

Foto: Shutterstock

Vađenje krvi

Demencija je propadanje intelektualnih sposobnosti i viših mentalnih funkcija kao što je mišljenje, govor, pamćenje, učenje. Naučnici se nadaju da će jedna kap krvi biti dovoljna da uoče znakove glavnog uzroka demencije.

Skeniranje će verovatno koštati oko 10 funti i koristi Ajfon kameru koja je montirana na ručni uređaj za uzimanje uzoraka krvi.

Profesor Andru Šou, izvršni direktor pronalazača Atomarker, rekao je na Britanskom festivalu nauke:

- Postoji devet proteina koji predviđaju demenciju. Ideja je da ih možemo meriti i gledati kako se razvijaju tokom vremena.

Foto: shutterstock

Zaboravnost može biti znak demecije

Istakao je da firma već radi na prototipu za analizu proteina koji se zove tau, a koji se poremeti kod ljudi s Alchajmerovom bolešću. Oni su u procesu testiranja uređaja za skrining - za kovid, menopauzu i alergiju na hranu. Koristi kap krvi sa vrha prsta i uperi svetlo na uzorak nakon dodavanja hemikalija da reaguje sa proteinima koje traže.

Laboratorije često koriste ovu metodu, ali mašine su velike i skupe.

Profesor se nada da bi lekari opšte prakse mogli držati njegove manje uređaje na svom stolu za brzo i jednostavno testiranje krvi koje traje samo sedam minuta.

Doktori se trenutno oslanjaju na testove mozga, skeniranje i vađenje kičemene tečnosti (likvora) kako bi postavili dijagnozu, piše "Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading