HIRURG LJILJANI IZVADIO ŠTITNU OD DVA KILOGRAMA! Čudesan zahvat lekara o kom svi pričaju - evo koji SIMPTOMI ukazuju da nešto nije u redu!

Autor: N.J.

Lifestyle

22.09.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operacija štitne žlezde zahteva ozbiljne pripreme, a spada u visokorizične. Prosečna težina štitne je oko 15 grama, a kod ove pacijentkinje bila je skoro dva kilograma.

HIRURG LJILJANI IZVADIO ŠTITNU OD DVA KILOGRAMA! Čudesan zahvat lekara o kom svi pričaju - evo koji SIMPTOMI ukazuju da nešto nije u redu!

Foto: shutterstock

Štitna žlezda

Pacijentkinji Ljiljana Mrkić iz Duge Rese, u Hrvatskoj, je tim lekara izvadio štitnu žlezdu od dva kilograma. Ona je godinama odlagala operaciju jer se plašila, a onda se konačno ohrabrila. Doktor koji je operisao zove se Tomislav Novosel hirurg, a sa njim je razgovarala reporterka RTL - a.

Inače, uobičajena težina štitne žlezde je oko 15 grama, a kod operisane pacijentkinje bila je skoro dva kilograma. Hirurg je objasnio kako je operacija prošla:

- Sama po sebi operacija štitne spada u visokorizične operacije zato što na vratu imamo puno struktura na malom mestu. I kad je štitna tako povećana onda anatomija kod gospođe nije imala veze s običnom anatomijom tako da se posebno trebalo pripaziti na strukture koje se nalaze na vratu da ne bi došlo do oštećenja, a i do komplikacija da ne bi bila životno ugrožena - rekao je Novosel i objasnio:

- To se jako retko događa, jednom u dve godine imama ovakav sličan slučaj. Ova operacija je od samog početka do kraja išla bez komplikacija, praktično je bila bez krvi i gospođa je već nakon tri dana mogla da ide kući bez ikakvih komplikacija - zaključuje doktor.

Foto: shutterstock

Pregled štitne žlezde

Kontrola štitne

- Trojica od 10 muškaraca u zapadnim zemljama i sedam od 10 žena imaju ili poremećaj rada štitne ili čvorove u štitnjači. To bi trebalo kontrolisati  u sklopu sistematskog pregleda da se vidi ima li čvorova, a ko ih ima treba videti kakvi su i treba li ih operisati ili ne. Ako ih ne treba dirati, onda se moraju redovno kontrolisati - objasnio je hirurg.

Simptomi poremećaja rada štitne žlezde prema Domu zdravlja Opovo su:

1. Gojenje

2. Zadržavanje vode u telu

3. Zatvor

4. Umor

5. Suva koža

6. Poremećaj rada štitne žlezde

7. Otok na vratu

8. Povišen krvni pritisak

9. Depresija

10. Neplodnost

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading