SIMPTOM OPASNOG TUMORA SE POKAZAO NA PUPKU: "Da se nije TU prikazao, sada bih već uveliko bila u SANDUKU"

Autor: M.O.

Lifestyle

10.09.2023

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rak jajnika je otkrila kod dermatologa.

SIMPTOM OPASNOG TUMORA SE POKAZAO NA PUPKU: "Da se nije TU prikazao, sada bih već uveliko bila u SANDUKU"

Foto: Shutterstock

Bez obzira na našu informisanost i pažnju prema vlastitom zdravlju, podmukla bolest može se neprimetno uvući, a simptomi se mogu često tumačiti kao bezazleni.

Ovo je priča o jednoj ženi koja je prošla kroz dramatično iskustvo i odlučila ga podeliti kako bi pomogla drugima da budu svesni potencijalnih rizika.

Kada je Keri Najmajer prvi put prešla prag bolnice, nije mogla ni sanjati da će dobiti dijagnozu "crne vrste" raka. Iako je godinama bila izuzetno aktivna u promociji prevencije raka jajnika i mislila da poznaje sve njegove simptome, nažalost je promašila najblaži i najpodmukliji od svih. Nažalost, u svojoj 44. godini, imala je priliku "iz prve ruke " da sazna za njega.

Rak jajnika često se naziva "tihim ubicom" jer simptomi koje izaziva lako se pripisuju drugim zdravstvenim problemima. Simptomi raka jajnika uključuju često mokrenje, brzo osećaj sitosti, promene u crevnom radu, nadutost, umor, mučninu, bol u leđima, bol tokom seksa, zatvor i obilne menstruacije. Nažalost, svi ovi simptomi mogu biti povezani i sa drugim zdravstvenim stanjima, što često dovodi do netačnih dijagnoza i kasnog otkrivanja raka jajnika.

Republika

Foto: shutterstock

Godinama bila veoma aktivna u borbi za prevenciju raka jajnika, nije ni sanjala da ga ona već ima

 

Keri je redovno posećivala lekara i vodila brigu o svom zdravlju, ali rak jajnika ipak nije prepoznala na vreme. Ono što ju je na kraju navelo na dijagnozu nije bilo ginekološko ispitivanje, već poseta dermatologu.

Mali izraslina na njenom pupku, koja je izgledala poput gumice za brisanje na vrhu olovke, nije delovala ozbiljno, ali se ispostavilo da je bila znak nečeg mnogo opasnijeg.

Jedini simptom koji je primetila dijagnozu je dobila 1. aprila 2020. godine i odmah je krenula na ispitivanja. Test krvi pokazao je povećane nivoe tumorskog markera CA-125, iako taj marker nije potpuno pouzdan za otkrivanje karcinoma jajnika. CT skeniranje je otkrilo prisustvo dva tumora na jajnicima, veličine manjeg citrusa, dok se treći, veličine pomorandže, nalazio u sredini stomaka. Kancer se već proširio na pupak, što je, kako Keri opisuje, bio jedini simptom koji je primetila.

Republika

Foto: Izvor: Unsplash/ Sasun Bughdaryan

Tumor jajnika se prikazao na pupku

Dijagnoza raka jajnika često je izazovna jer simptomi variraju i često se mešaju sa drugim zdravstvenim stanjima. Žene koje su se suočile sa ovom bolešću imaju različite priče - neke su otkrile kancer tokom trudnoće ili tokom pokušaja da ostanu u drugom stanju, dok su druge imale neobično krvarenje ili druge alarmantne simptome.

Mnoge su se obratile lekaru zbog navedenih simptoma, ali su često dobijale netačne dijagnoze za druga stanja.

U svojoj ličnoj priči Keri je naglasila da većina ljudi izbegava posetu lekaru, bilo zato što veruju da će simptomi nestati sami od sebe, bilo zbog straha. I sama je to radila, iako je kasnije shvatila da je postojao još jedan simptom koji je mogao ukazati na ozbiljan problem - jak bol u leđima, šest meseci pre nego što joj je postavljena dijagnoza.

Dijagnoza raka jajnika svakako je zastrašujuća, ali danas Keri kaže da joj je pupak doslovno spasio život. Da je kancer nije otkrio kroz pupak, verovatno bi ostao neprepoznat sve dok ne bi ugrozio druge vitalne organe poput jetre, bubrega ili pluća. Ali Keri je bila srećna - lečenje je moglo početi na vreme.

Prošla je kroz operaciju i hemoterapiju, ali je svesna da kancer može ponovo da se pojavi. Ipak, ostaje pozitivna i nada se da će nauka uskoro pronaći efikasno lečenje. Podelila je svoje iskustvo sa svetom kako bi podigla svest o važnosti pažljivog slušanja signala tela i nezanemarivanju simptoma, bez obzira na to koliko se činili bezopasnim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading