IMATE BOLOVE U STOMAKU I DIJAREJU? Gastroenterolog upozorava - Ako izgledate OVAKO verovatno ste dobili PARAZITE!

Autor: N.J.

Lifestyle

10.05.2023

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi koji imaju bolove u stomaku i dijareju mogu imati crevne parazite, upozorio je doktor. Ali obratite pažnju i na sledeće simptome.

IMATE BOLOVE U STOMAKU I DIJAREJU? Gastroenterolog upozorava - Ako izgledate OVAKO verovatno ste dobili PARAZITE!

Foto: shutterstock

Paraziti se mogu nalaziti u jetri, crevima, mozgu, srcu, zglobovima, mišićima i drugim oragnima. Kada paraziti postoje u telu posledica je da zaražena osoba postane neuhranjena i osetljiva na bolesti inače, ali i na hronične bolesti.

Postoje brojni načini na koje paraziti mogu ući u telo, uključujući lošu higijenu i nepravilno pranje ruku nakon korištenja kupatila. Takođe ih može uzrokovati kontaminirano voće i povrće ili jedenje mesa koje nije skroz pečeno.

U razgovoru za "Mejl Onlajn", doktorka Sara Mesilhi, gastroenterolog istakla je pet najčešćih simptoma crevnih parazita. Od bolova u stomaku do osećaja gladi nakon jela, ovde je sve što morate znati.

Probavni problemi i gubitak težine

Paraziti, koji se obično nalaze na crvenim zidovima, mogu oštetiti creva i uzrokovati probleme s probavom. Posledice su da je zaražena osoba u bolovima, odnosno ima bolove u stomaku i mršavi što se može videti po fizičkom izgledu.

Foto: pexels.com

Bolovi u stomaku

Glad nakon jela

Osobe s ovim stanjem osećaju glad nakon jela, budući da se paraziti hrane hranjivim materijama iz konzumirane hrane. Neki paraziti mogu stvarati materije koje ometaju signale povezane s apetitom i metabolizmom. Takođe, ošetećuju sluznicu probavnog sistema, smanjujući apsorpciju hranjivih materija i uzrokujući pothranjenost.

Anemija

Klinika Majo definiše anemiju kao stanje u kom vam nedostaje zdravih crvenih krvnih zrnaca za prenos dovoljno kiseonika do tkiva tela. Zbog toga se možete osećati umorno i slabo. Neki paraziti, poput ankilostoma, pričvrste se na sluznicu tankog creva i sisaju krv svog domaćina, što dovodi do gubitka krvi i anemije. Drugi konzumiraju gvožđe iz domaćina, koje je neophodno za proizvodnju crvenih krvnih ćelija.

Foto: shutterstock

Iscrpljena žena

Svrab

Doktorka je objasnila kako paraziti mogu izazvati svrab i nelagodu na više načina. Prvo, polažu jaja oko anusa što uzrokuje svrab i povećava mogućnost ponovne infekcije. Dok drugi mogu otpuštati toksine koji izazivaju alergijske reakcije i kožne probleme poput osipa i ekcema, što dovodi do svraba.

Bolovi u mišićima i zglobovima

Zaražena osoba može osetiti bolove u mišićima i zglobovima kao posledicu upale. Paraziti se takođe sele u mišiće uzrokujući štetu. Bolovi u mišićima i zglobovima mogu biti povezani s anemijom, zbog smanjene zalihe kiseonika. Doktorka savetuje da ne ignorišete simptome jer mogu dovesti do hroničnih zdravstvenih problema, poput anemije, sindroma hroničnog umora, problema sa zglobovima i groznice, prenosi “Miror”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading