KADA SE VREME PROLEPŠA ODMAH POLETIMO ZA NAMIRNICAMA KOJE IZAZIVAJU DIJAREJU: Bolovi u stomaku i želucu su NEIZBEŽNI nakon što pojedete ovo

Autor: N.J.

Lifestyle

04.05.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Određena hrana izaziva dijareju i druge probavne smetnje.

KADA SE VREME PROLEPŠA ODMAH POLETIMO ZA NAMIRNICAMA KOJE IZAZIVAJU DIJAREJU: Bolovi u stomaku i želucu su NEIZBEŽNI nakon što pojedete ovo

Foto: Shutterstock

Bol u stomaku

U većini slučajeva, dijareja je uzrokovana virusom ili bakterijom koju vaše telo pokušava da izbaci. Međutim, konzumiranje određene hrane takođe može izazvati smetnje.

Namirnice koje izazivaju dijareju različito deluju na ljude, ali uobičajeni uzročnici uključuju mlečne proizvode, začinjenu hranu i određeno povrće. Intolerancije na hranu često su uzrok hronične dijareje. Drugi simptomi uključuju uključuju grčeve u želucu ili bolove, nadutost i gasove.

Pogledajte sedam namirnica na koje bi trebalo da obratite pažnju:

1. Začinjena hrana

Začinjena hrana jedan je od najčešćih uzroka dijareje izazvane hranom. To je pogotovo kod jakih začina na koje vaše telo nije naviklo. Najčešće su krivi čili i kari.

Foto: pixabay.com

Začini u teglicama

2. Zamene za šećer

Zamene za šećer uključuju veštačke zaslađivače (npr. aspartam, saharin i sukralozu) i šećerne alkohole (npr. manitol, sorbitol i ksilitol). Kako se bliži lepo vreme, tako se i trudimo da izgledamo što bolje zato mnogi menjaju beli šećer sa veštačkim zaslađivačima.

Uobičajena hrana koja sadrži veštačke zaslađivače uključuje:

Žvakaće gume, bombone, dijetalna gazirana pića, žitarice sa smanjenim udelom šećera, kečap, paste za zube i vodice za usta (ne sve).

3. Mleko i ostali mlečni proizvodi

Ako nakon pijenja mleka ili mlečnih proizvoda imate dijareju, možda imate intoleranciju na laktozu. Netolerancija na laktozu znači da telo nema enzime za razgradnju određenih šećera u mlečnim proizvodima. Umesto da ga razgradi, telo se brzo rešava tih šećera, često u obliku dijareje.

Foto: Unsplash/Eiliv Aceron

Sipanje jogurta u čašu

4. Kafa

Kofein u kafi je stimulans. Mnogi kažu da ih kafa budi, ali pokreće i probavni sistem. Ako pijete dve do tri šoljice kafe dnevno to može uzrokovati dijareju. Ako dodajete mleko ili zamene za šećer povećava se laksativni učinak napitka. 

Foto: Unsplash/ Juliana Malta

Kapućino

5. Hrana koja sadrži kofein

Osim kafe, druga hrana i pića koja sadrže kofein mogu uzrokovati dijareju. Kofein se prirodno nalazi u čokoladi.

Uobičajena hrana i pića koja sadrže kofein uključuju: gazirana pića, crni i zeleni čaj, energetska pića, vruć kakao, čokoladu i proizvode sa tim ukusom.

Foto: Unsplash

Nazdravljanje u kafiću sa prijateljima

6. Fruktoza

Fruktoza je prirodni šećer koji se nalazi u voću. Preterana konzumacija fruktoze može imati laksativni učinak.

Fruktoza se takođe nalazi u: bombonama, gaziranim pićima, konzervansima.

Foto: Shutterstock

Voće u korpi

7. Luk

I beli i crni luk sadrže sokove koji, kada ih razgradi kiselina u želucu, mogu iritirati creva. To su ugljeni hidrati koje telo teško vari. Takođe to je hrana sa visokim udelom FODMAP-a, što je skupina ugljenih hidrata koja kod nekih može uzrokovati dijareju, piše "Heltlajn".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading