ŠUGA SE BRZO ŠIRI NA SVE ČLANOVE PORODICE: Šta raditi sa kupljenom garderobom i kako da sprečite BOLEST!

Autor:

Vesti

14.03.2023

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najčešći simptomi su jak svrab i osip nalik bubuljicama.

ŠUGA SE BRZO ŠIRI NA SVE ČLANOVE PORODICE: Šta raditi sa kupljenom garderobom i kako da sprečite BOLEST!

Foto: Shutterstock

Verujemo da ste barem jednom u životu isprabali komad odeće koji vam se dopao u butiku. Međutim, da li ste se ikada zapitali da li isprobavanjem možete da se zarazite šugom?

Šuga je parazitarna bolest površinskog dela kože koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei hominis.

- Šuga je oboljenje koje se prenosi kontaktom, sa čoveka na čoveka, najčešće kontaktom kože sa kožom ili preko predmeta zajedničke upotrebe kao što je slučaj sa garderobom i posteljinom - kaže za Telegraf dr Predrag Poleksić, specijalista dermatologije.

Najčešći simptomi su jak svrab i osip nalik bubuljicama. Povremeno se na koži mogu pojaviti i rupice. Kod prve infekcije, zaražena osoba će obično razviti simptome u roku od dve do šest nedelja.

Na pitanje na koliko stepeni bi trebalo da operemo odeću na kojoj je ostao šugarac, dr Poleksić odgovara:

Obavezno je da odeću operete na 90 stepeni. Takođe je bitno da odeću posle pranja opeglate pod najjačim pritiskom pare kako biste bili sigurni - naglašava naš sagovornik.

Kako kaže doktor Poleksić, šuga se veoma lako prenosi, a u procesu lečenja bi trebalo da učestvuju svi članovi porodice.

Međutim, ono što mnoge muči je činjenica da nije sva odeća predodređena za to da se pere na 90 stepeni. Srećom, i za ovaj problem postoji rešenje.

- Ukoliko je na etiketi označeno da se odeća pere na 30 ili 50 stepeni, onda je operite prema tom upustvu. Kada se odeća opere i osuši, potrebno je da je dobro opeglate pod najjačim pritiskom pare - zaključuje naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading