DOKTORKA VESNA OTKRIVA KOJI JE JEDINI PRAVI NAČIN ODRŽAVANJA VAGINALNE HIGIJENE: Sve zavisi od ovog faktora – Rešava i nedoumicu da li je samo voda dovoljna

Autor: N.J.

Lifestyle

18.03.2023

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ginekolog je konačno rešio sve nedoumice - kada kupku smete da koristite, kakva treba da bude i da li je voda dovoljna za pranje intimne regije.

DOKTORKA VESNA OTKRIVA KOJI JE JEDINI PRAVI NAČIN ODRŽAVANJA VAGINALNE HIGIJENE: Sve zavisi od ovog faktora – Rešava i nedoumicu da li je samo voda dovoljna

Foto: pexels.com

Sve je veća rasprava oko proizvoda za negu intimne zone. Dok jedni tvrde da je potrebno koristiti blage kupke, drugi ističu da je jedini i pravi izbor samo voda. Doktorka Vesna Tešić ginekolog rešila je tu nedoumicu u zavisnosti od toga da li ste u menopauzi.

- Zavisi da li je žena u generativnom periodu ili u menopauzi, tako se mora prilagoditi sredstvo. Sredstva za generativni period su jačeg sastava i važno je da sadrže mlečnu kiselinu koja štiti od infekcija.  Ako ste u menopauzi trebalo bi da koristite blaža sredstva za kožu spoljnih genitalnih organa. Zbog nedostatka hormona pre svega estrogena, ta koža se istanjuje, podložna je infekcijama. Treba voditi računa pri kupovini - rekla je ona u emisiji “RTS Ordinacija“.

Ginekolog savetuje da se ne kupuju sredstva sa parabenom, veruje se da su štetna i toksična, dok su proizvodi na nivou žalfije i kantarionovog ulja dobar izbor. Doktorka takođe razbija mit da je dovoljno  ženske genitalije održavati samo vodom.

Foto: YouTube/ RTS Ordinacija

Doktorka u emisiji objašnjava sve o intimnom zdravlju

- Nije ni voda kao nekada toliko čista i bistra kada smo misili da može da leči u nekim slučajevima, ali da, nije dovoljna - poručuje doktorka.

S obzirom na to da su neke kupke baš na bazi mlečne kiseline, podsetićemo da su bake pre koristile kiselo mleko i praktično time održavale intimnu higijenu.

- Ranije su bake imale određene rituale, zaista su koristile mlečnu kiselinu, koristile su kiselo mleko da bi održavale PH vrednost vagine, kao i kantarionovo ulje i žalfiju i to je do 80ih godina bilo rasprostranjeno. Nije greška koristiti kiselo mleko, sada imate i tablete koje su proizvodene u farmaceutskoj industriji i na bazi su mlečne kiseline koje su delotvorne i dobre - objasnila je doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading