PAZITE NA OVE SIMPTOME - NIJE PREHLADA I PRENOSI SE POLNIM PUTEM: Ostaje u telu i povremeno se AKTIVIRA!

Autor: N.J.

Lifestyle

15.03.2023

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji osam vrsta ove bolesti.

PAZITE NA OVE SIMPTOME - NIJE PREHLADA I PRENOSI SE POLNIM PUTEM: Ostaje u telu i povremeno se AKTIVIRA!

Foto: Printscreen

Neprijatan osećaj tamo dole

Herpes ulazi u telo kroz sitna oštećenja. Karakteristično je što se zadržava u organizmu u stanju mirovanja, te se i kasnije može aktivirati, najčešće kada se desi pad imuniteta.

Primarna infekcija herpesom može se dogoditi ako dođete u kontakt sa zaraženom osobom. Simptomi mogu trajati od jedne do šest nedelja i postoji osam vrsta herpesa.

Kožni herpes

Crvenilo, peckanje, svrab sve su to signali koji ukazuju na herpes. Kao i mali mehurići ispunjeni tečnošću koji nakon što puknu posle zarastaju. Propratni simptomi su neprijatan zadah, oticanje žlezda na vratu i curenje nosa. Najčešće se javlja na usni, ali se može proširiti na nos, vrat, obraze i uši.

Foto: Shutterstock

Žena češe ruku

Herpes na genitalijama

Simptome ove vrste herpesa mnogi ne znaju da prepoznaju.

Herpes simpleks tip 2, koji najčešće izaziva genitalni herpes, prenosi se polnim kontaktom. Simptomi su po mnogočemu nalik na HPV-1 virus, s tim da se javljaju na genitalijama. Ovde postoji takođe svrab i peckanje, ali polnog organa. Mehurići se najčešće javljaju kod vaginalnog otvora, a kod muškaraca može biti zahvaćen vrh penisa. Oko prepona otiču limfni čvorovi, a kasnije sitne lezije pucaju, stvarajući bolne krastice, piše "Kreni zdravo".

Foto: pexels.com

Devojka razgovara sa doktorkom u ordinaciji

Takođe, rani simptomi koji ukazuju na genitalni herpes uključuju:

Bolove u nogama, genitalijama, iscedak iz vagine ili osećaj da vam neko pritiska stomak. Posle nekoliko dana javljaju se ranice.

Ovo su dve možda i najčešće vrste herpesa. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading