POKAZATELJ TRUDNOĆE I PRE TESTA: Stomatolog tvrdi da ovako može da sazna da li ste u drugom stanju

Autor: N.J.

Lifestyle

26.11.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan pregled može mnogo da otkrije.

POKAZATELJ TRUDNOĆE I PRE TESTA: Stomatolog tvrdi da ovako može da sazna da li ste u drugom stanju

Foto: Unsplash/ Ozkan Guner

Pregled kod stomatologa

Studentkinja stomatologije otkrila je da jedan pregled može da otkrije da li ste u drugom stanju. Na TikTok- u Sukhmani, otkrila je kako stomatolozi mogu da shvate da li ćete biti buduća mama. Ona kaže da od 30% do 50% trudnica razvija “trudnički gingivitis”, što se događa kada desni postanu “upaljene, osetljive i sklonije krvarenju”.

Pod uticajem hormona, moguće su brojne fiziološke promene kod žena. Kao jedna takva promena mogu biti i otečene desni, a kada ih perete može se desiti i krvarenje. Takva upala desni u trudnoći naziva se trudnički gingivitis i zbog toga se morate obratiti lekaru.

Foto: pexels.com

Osmeh - nasmejana žena nosi roze karmin

Uzrok trudničkog gingivitisa

Pod uticajem hormona progesterona, dolazi do povećavanja krvotoka u telu žene, pa time i dotoka krvi do desni, čime one mogu postati osetljive, bolne i otečene. Trudnicama je često otežano da imaju adekvatnu oralnu higijenu zbog bolnih desni ili jutarnjih mučnina. Zato da bi se sprečilo krvarenje desni, zube bi trebalo prati ujutru i uveče, a ako vam smeta četkica, najbolje bi bilo da je zamenite nekom mekšom. Takođe, obavezno operite zube nakon povraćanja jer želudačna kiselina može da nagrize zube. Isto, ako vam ne smetaju možete jesti mlečne proizvode, tako ćeš takođe dobiti kalcijum koji je potreban za snagu kostiju i zuba. 

 

 

 Prema podacima iz 2008. godine, trudnički gingivitis javlja se kod svake treće trudnice.

Takođe, mnogo je bitno da ništa ne prepuštate slučaju, već da redovnim odlaskom kod stomatologa pronađete način za rešenje trudničkog gangitisa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading