NEVEROVATNO OD ČEGA CRP SKAČE U NEBO! Svi to radimo a izaziva upale i povećava rizik od bolesti

Autor:

Lifestyle

02.02.2022

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

CRP može biti povišen i usled jedne aktivnosti koju skoro svi obavljamo, utvrdili su američki istraživači.

NEVEROVATNO OD ČEGA  CRP SKAČE U NEBO! Svi to radimo a izaziva upale i povećava rizik od bolesti

Foto: pexels.com

Znate li šta je C-reaktivni protein, odnosno supstanca koja pokazuje da li se u telu odvija hronična upala? Povišen CRP može biti i signal opasnijih bolesti u telu koje često nemaju simptome, pa je ovo otkriće alarmantno.

Autori studije objavljene u žurnalu "Sajberpsihologija, ponašanje i društvenost" naveli su da su uzorci krvi 251 studenta pokazali zabrinjavajuć rezultat. Studenti starosti od 18 do 24 godine, koji su koristili društvene mreže prekomerno, imali su povišen CRP! Povišen CRP može se koristiti za predviđanje razvoja bolesti kao što su dijabetes, kancer i kardiovaskularna oboljenja.

Republika

Foto: pixabay.com

Glavobolja

 

Studenti koji su prijavili da često, pa i prekomerno, koriste društvene mreže imali su i fizičke simptome u većem broju - u pitanju su bili bolovi u glavi, grudima i leđima.

"Postoji dugogodišnje verovanje da su um i telo povezani, i ukoliko je nešto loše za jedno, biće loše i po drugo. Održavanje kvalitetnih i zdravih veza pozitivno utiče na zdravlje, ali važi i obrnuto. Ako društvene mreže posmatramo kao način za ostvarivanje i održavanje odnosa i veza, primetićemo da ima negativno dejstvo", rekao je dr Dejvid Li sa Univerziteta u Bafalu.

"Očekivali smo da ćemo utvrditi postojanje veze između korišćenja društvenih mreža i zdravlja. Prekomerna upotreba Interneta i ranije je dovedena u vezu sa lošijim snom i stresom, ali nismo očekivali da će se videti i u rezultatima krvne slike", rekao je on.

Dr Li je podvukao da ovakve rezultate nisu imali svi studenti, i da je kod onih koji su mreže koristili u razumnom obimu sve bilo u redu. Ali studenti koji su prekomerno koristili društvene mreže takođe su češće morali i da idu kod lekara, napomenuo je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading