OVA 3 NAPITKA SU SMRT ZA BOLESTI: Dr Čubrilo otkrio koji su najbolji antioksidansi i u kojoj hrani se nalaze!

Autor:

Lifestyle

03.01.2022

20:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Dejan Čubrilo govorio je oksidativnom stresu i otkrio kako da rešimo problem. Ovo su najbolji antioksidansi, a evo u kojoj hrani se nalaze!

OVA 3 NAPITKA SU SMRT ZA BOLESTI: Dr Čubrilo otkrio koji su najbolji antioksidansi i u kojoj hrani se nalaze!

Foto: RTS/printscreen

Šta je oksidativni stres, koliko nam on narušava zdravlje i koja je to hrana koja ga podstiče, a koja pomaže da "izlečimo" telo, govorio je u emisiji "RTS Ordinacija", prof. dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujecu i specijalista medicine sporta.

- To je nešto što leži ispod svih bolesti, uzrok svih bolesti. Oksidacija je rđanje, a ona potencira upalu, upale u organima se ne vide, a unutra su. Napraviće pojačanje starenje kože, braon tačkice na rukama, to su znaci da je telo pod udarom slobodnih radikala koji optećuju ćelije, kolagen, hrskavicu, kožu... - objasnio je dr Čubrilo. 

Često govorimo o slobodnim radikalima kao neprijateljima našeg zdravlja. Šta su slobodni radikali i kako nam oni to škode?

- To su produkti našeg metabolizma. Ako u našem telu ima previše šećera, masti, proteina... naša "fabrika" radi i kroz auspuh izbacuje višak koji prosto ne može da se pretvori u energiju. Kad se na to nadovežu vazuh, voda, zračenje, telekomnukacije, to su sve inicijatori koji potenciraju razvoj slobodnih radikala, a koji uzrokuju bolesti srca, zglobova, automine bolesti. Ispod njih leži oksidativni stres, odnosno 'rđanje' našeg organizma."

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

Koji su simptomi oksidativnog stresa?

Ovo su znaci da vam je telo pod oksidativnim stresom: umor, slabije pamćenje, problem sa koncetracijom, narušen imunitet, bolovi u mišićima i zglobovima, nervozna creva, nervoza, glavobolja, alergija...

- Odatle dalje kreće razaranje tkiva iznutra - kaže profesor.

A kako da proverite da li imate oksidativni stres ili ste mu podložni, dr Čubrilo je naveo listu od 20 pitanja. Ako imate preko devet pozitivnih odgovora, to je znak imate povećan nivo slobodnih radikala i da vaš organizam nema kako i na koji način da se izbori.

Šra raditi, kako se osloboditi ovog oksidativnog stresa? U tom slučaju dobro je jutro započeti čašom mlake, tople vode sa kafenom kašičicom mlevene kurkume u kojoj se rastopi kašičica meda. 

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

Profesor je preporučio i nekoliko "lekovitih" sokova koji će pomoći da se oslobodite oksidativnog stresa i neutrališete slobodne radikale u telu. Lako se pripremaju, potrebno je samo da sve sastojke izblendirate, a sokove najbolje da popijete ujutru.

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

Dr Čubrilo je izdvojio pet najvažniih antioksidansa, a to su: alfalipoinska kiselina, vitamin C, glutation, vitamin E i konezim Q10. Pa tako preporučuje da se uz svaki obrok uzme pola tablete od 500 mg vitamina C, to je 750 mg u toku dana.

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

Alfapoinska kiselina se nalazi u spanaću, špargli, krompiru, brokoliju, kuvanom domaćem paradajzu... Iz tih namirnica će svako uneti dovoljnu količinu ovog nutrijenta, napominje dr Čubrilo.

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

- Do 25 godina u našem telu se dovoljno proizvodi koenzim Q10. K o ima preko 50, 55 godina kod njega ovaj nutrijent ne postoji u ćelijama. Tada već treba uzimati dva, tri puta godišnje. Ko god uzima statine treba da uzima konezim Q10. Oni imaju dejstvo da smanjaju količinu ovog koenzima - kaže doktor.

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading