RUSKI INFEKTOLOG SAVETUJE: Kako da sprečite letnje stomačne infekcije

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

09.07.2021

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do virusnih i bakterijskih crevnih infekcija, karakterističnih za letnje vreme, uglavnom dolazi usled nepoštovanja higijenskih mera i unosa kontaminiranih ili nedovoljno opranih namirnica.

RepublikaFoto: pexels.com
Ne dozvolite da vam crevne infekcije pokvare leto

Svakome od nas je bar jednom u životu stomačna infekcija pokvarila letovanje ili odmor. Visoke temperature izuzetno pogoduju razmnožavanju bakterija i virusa u hrani, zbog čega je toplo vreme često praćeno akutnim crevnim infekcijama koje nastaju unošenjem lako kvarljivih namirnica, ali i usled nedovoljne higijene.

- Kao što je grip uglavnom zimska bolest, tako se u letnjim mesecima aktiviraju crevne infekcije, koje lekari nazivaju bolestima prljavih ruku. Ovu grupu infekcija izazivaju virusi i bakterije, a prenose se fekalno ili oralnim putem. Nepoštovanje jednostavnih higijenskih pravila, kao što je pranje ruku nakon korišćenja toaleta, promena peškira, temeljno pranje povrća i voća i pravilno skladištenje namirnica na visokim temperaturama, može dovesti do brzog širenja infekcije - kaže ruski infektolog dr Rosa Sivijakova.

SVE ZAVISI OD IMUNITETA

Ona dodaje da tok i težina bolesti u velikoj meri zavise od količine infekcije koja je ušla u telo, kao i imuniteta. Bolest može biti blaga, umerena i teška, ali svakako treba da posetite lekara da biste dobili pravu terapiju i sprečili širenje infekcije.

- Simptomi crevne infekcije su povišena temperatura, dijareja, bol u stomaku, nadimanje, povraćanje, slabost ili osip. Potrebno je razlikovati akutnu crevnu infekciju od poremećaja u ishrani, koji takođe može biti praćen povraćanjem, ali nakon što se telo reši neželjene hrane osoba će se osećati bolje i biće dovoljno da popije aktivni ugalj, pa da poremećaj varenja prođe. Lečenje crevnih infekcija, međutim, nije tako jednostavno - objašnjava Sivijakova.

Doktorka ističe da mikrobi putem prljavih ruku ili zagađene hrane ulaze u stomak, gde deo njih umire u kiseloj sredini. Zatim prodiru u alkalno okruženje creva, gde započinje njihov efekat. Patogeni uzrokuju zapaljenje membrane, zbog čega dolazi do gubitka tečnosti, dehidratacije i zgrušavanja krvi. Povraćanje i dijareja, s jedne strane, predstavljaju zaštitnu reakciju tela, ali s druge, osoba ubrzano gubi tečnost i elektrolite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pazite šta jedete, ali vodite računa i o higijeni

Ovo stanje je posebno opasno za decu, starije osobe, kao i one koji imaju oslabljen imunitet. Njihovo lečenje treba započeti što je ranije moguće da bi se sprečile komplikacije koje mogu dovesti do ozbiljnih posledica, pa čak i smrti. Činjenica je da se kod dece dehidratacija javlja vrlo brzo, a infekcija kod starije osobe može dovesti do pogoršanja toka hroničnih bolesti.

EPIDEMIOLOŠKE MERE

- Crevne infekcije se, iako imaju približno istu kliničku sliku, leče na različite načine. Osim toga, iako obolela osoba zbog jakog imuniteta dobro toleriše bolest, možda njeni ukućani neće tako reagovati na infekciju. Zbog toga je veoma važno tačno identifikovati infekciju i sprečiti njeno širenje. Ako se na lekarskom pregledu potvrdi da pacijent ima crevnu infekciju, onda se prikuplja epidemiološka anamneza. Ako je bolesna osoba zaposlena u prehrambenoj industriji ili ugostiteljstvu, potrebno je da se izoluje do izlečenja. Kod kuće je neophodno sprovesti mere dezinfekcije, češće prati ruke, menjati peškire i nadgledati decu da bi se i ona pridržavala svih pravila. Ovakvim pristupom širenje infekcije se može zaustaviti - savetuje Sivijakova.

Lečenje crevnih infekcija podrazumeva, pre svega, nadoknadu tečnosti. U tu svrhu koristi se više puta dnevno, u manjim količinama, obična voda ili posebni rastvori za rehidraciju koji sadrže odgovarajući odnos minerala, šećera i vode. U slučaju većeg gubitka tečnosti daje se infuzioni rastvor intravenskim putem u ambulantnim uslovima.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading