PUCA VAM KOŽA, IMATE GRČEVE? TELO VAM NEŠTO PORUČUJE: Svaki SIMPTOM ukazuje na nedostatak nekog minerala ili vitamina! Evo šta treba da jedete

Autor: Republika

Lifestyle

02.02.2021

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da biste bili sigurni da se zdravo hranite i da unosite dovoljno hranljivih sastojaka u organizam, oslušnite svoje telo - ono vam uvek šalje signale! Samo je potrebno da ih čitate...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Ako primetite određene promene na koži, tvoje telo pokušava da ti kaže da ti nedostaju vitamini ili minerali. Ovo su promene na koje treba da obratiš pažnju!

Pucanje kože na rubovima usana

Nedostaje vam gvožđe, cink i B vitamini, poput vitamina B3, B2 i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina ishrane često ne dobijaju dovoljno pomenutih sastojaka. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rešenje: Jedi više blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, mesnih prerađevina, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice s povrćem poput brokolija, crvene paprike, kelja i karfiola.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Crveni osip na licu i gubitak kose

Nedostaje vam vitamin B7, poznat kao vitamin za kosu. Ako jedete sirova jaja, to vas čini ranjivim jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tela da apsorbuje biotin.

Rešenje: Jedite više kuvanih jaja (kuvanje deaktivira avidin), losos, avokado, pečurke, karfiol, soju, orahe, maline i banane.

RepublikaFoto: twitter.com/LiveScience
Foto: Ilustracija

Crvene ili bele promene na koži slične aknama

Nedostaju vam esencijalne masne kiseline i vitamini A i D.

Rešenje:Treba vam više lososa i sardina, orašastih plodova kao što su orasi i bademi i semenke kao što su lan i konoplja. Zatim za više vitamina A, jedite više zelenog povrća poput šargarepa, batat i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Trnjenje i peckanje u rukama, nogama ili bilo gde u telu

Nedostaju vam vitamini skupine B, poput folne kiseline (B9), B6 ​​i B12. Ovaj nedostatak je direktno povezan s perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Rešenje: Jedi spanać, špargle, cvekla, grašak, jaja, školjke, rakove i mesne prerađevine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grčevi u mišićima, probadanje u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima

Nedostaju vam magnezijum, kalcijum i kalijum. Ako redovito vežbate, možete izgubiti više minerala (i vitamina B skupine koji su topivi u vodi) zbog puno znojenja.

Rešenje: Jedite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešanja, jabuka, grejpfruta, brokolija, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading