DOKTOR UPOZORIO NA PREVARU: Nikako ne kupujte OVU ribu, a postoji trik i kako da proverite da li je sveža!

Autor: Republika

Lifestyle

07.12.2020

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Riba je zdrava , ali kakvog je kvaliteta ona koja se nalazi na našem tržištu?

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Meso ribe nije preterano zastupljena namirnica u našoj zemlji, ali njegova konzumacija povećana je u vreme posnih slava.

Doktor Branko Velebit sa Instituta za higijenu i tehnologiju ribe kaže za RTS da se parazitološka i mikrobiloška ispitivanja ove namirnice svakodnevno vrše.

Dr Velebit upozorava da za potrošače važi pravilo da kupuju ribu u objektima koji su registrovani za promet ribe i koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije. To su poznate ribarnice na pijacama, poznati dobavljači ili maloprodajni lanci.

- Za zdravlje potrošača od najvećeg rizika je promet ribe koja se distribuira van kontrole, od neregistrovanih alasa, to je prodaja iz gepeka kada bilo kakav vid kontrole ne postoji - kaže stručnjak i objašnjava kako da obični potrošači uvek znaju da li je riba koju kupuju sveža:

Foto: pexels.com
Foto: Ilustracija

- Riba mora biti pokrivena sa sluzi neutralnog mirisa, krljušti moraju biti crvene i krvave, oči moraju da budu staklaste i ispupčene, ukoliko su udubljene riba nije sveža, a najjednostavnije je pritisnuti trbušni deo ribe, ukoliko se vrati mišićno tkivo riba je dobrog kvaliteta - kaže Branko Velebit.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading