OBOGATITE ISHRANU KORISNIM UGLJENIM HIDRATIMA: Ove žitarice su zlata vredne!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

11.02.2021

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žitarice čine osnovu piramide ishrane jer predstavljaju složene ugljene hidrate, koji obezbeđuju najveći deo energije za svakodnevno funkcionisanje. Ove namirnice sadrže važne nutrijente poput vitamina B kompleksa, a naročito folne kiseline, koja ima važnu ulogu u izgradnji mišića. Zbog bogatstva vlaknima blagotvorno deluju na sistem za varenje, a snižavaju i nivo holesterola u krvi.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predstavljamo vam biološki najkorisnije žitarice koje bi trebalo da jede svako ko vodi računa o zdravoj ishrani.

* HELJDA

Bogata je proteinima, nezasićenim masnim kiselinama, kalcijumom i cinkom, kao i vitaminima A, B, E i PP, pa je nutricionisti često ističu kao savršenu žitaricu. Zbog visokog sadržaja fenolnih jedinjenja, heljda ima antioksidativna svojstva, stimuliše pokretljivost creva, pomaže u smanjenju holesterola, rizika od dijabetesa i hipertenzije. Duže ostaje sveža u odnosu na ostale žitarice i nije sklona pojavi buđi, čak ni pri visokoj vlažnosti.

* OVAS

Ovsena kaša se pravi od nerafinisanih ovsenih zrna, klica i mekinja. Sadrži vitamine A, B, E, kalijum, magnezijum, cink i beta-glukan, koji čisti višak holesterola iz krvi. Poboljšava stanje kože i kose, reguliše šećer u krvi i ubrzava varenje. Ipak, povedite računa o industrijskim instant žitaricama, od kojih je više štete nego koristi jer često sadrže puno šećera i veštačkih aroma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* BULGUR

Mlada pšenica, čija su zrna sušena i rafinisana, a sadrže 12,3 grama proteina na 100 grama proizvoda. Prava je riznica vitamina B, E, K i beta-karotena, magnezijuma, bakra, kalcijuma, kalijuma i gvožđa. Bulgur se može pohvaliti velikom količinom dijetalnih vlakana, koja dobro čiste creva, ubrzavaju apsorpciju vitamina i ubrzavaju metabolizam. Takođe, pospešuje odliv žuči, što veoma prija jetri.

* RAŽ

Tradicionalna žitarica, po svojstvima slična pšenici, ali je mnogo pogodnija za zdravu ishranu. Amino-kiseline i više dijetetskih vlakana su optimalno uravnoteženi u ovoj kulturi, što pomaže u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od bolesti krvi. Za razliku od pšenice, raž ima manje glutena. Ražene žitarice i brašno sadrže vitamine E, A i PP, fosfor, kalcijum, magnezijum i gvožđe. U pekarskoj industriji raž se dodaje hlebu, koji se može koristiti kao blagi laksativ.

* KUKURUZ

U kuvanju se najčešće koriste kuvani ili konzervirani kukuruz. Međutim, daleko korisnija je kukuruzna kaša od palente, koja sadrži antioksidante i pomaže u obnavljanju dobre crevne mikroflore, nežno pročišćavajući telo zahvaljujući vlaknima. Kukuruzni griz ne sadrži gluten, ali sadrži vitamine B, E, A, H, triptofan i lizin, gvožđe, kalcijum, magnezijum i fosfor. Obroci od kukuruznog brašna smanjuju nivo holesterola i rizik od bolesti želuca, žučne kese i jetre. Inače, kukuruz i kukuruzni griz zadržavaju maksimalna korisna svojstva čak i na visokim temperaturama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* KINOA

Ova žitarica iz porodice amarant sadrži do 14 procenata proteina i 64 procenata zdravih ugljenih hidrata. Obiluje vitaminima iz B grupe, folnom kiselinom, fosforom, manganom, kalijumom, natrijumom, selenom i magnezijumom. Osim toga, visokokvalitetni je izvor proteina i vlakana s antioksidativnim i antiinflamatornim efektima. Može se pripremiti kao zaseban prilog i dodati u salate ili supe.

 

 

 

* KUS-KUS

Ova žitarica se pravi od smrvljene tvrde pšenice i, prema hranljivoj vrednosti, blizu je testenini, samo se testenine kuvaju, a kus-kus se kuva na pari ili jednostavno prelije ključalom vodom i ostavi da se skuva. Smanjuje rizik od hroničnih srčanih bolesti, kao što su dijabetes i karcinom. Ova žitarica sadrži puno selena, što je čini moćnim antioksidansom. Osim toga, jača imunološki sistem i vraća hormone u ravnotežu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading