DOKAZANO JE DA NAŠ OMILJENI NAPITAK OSLOBAĐA OD STRESA: Često je izbor broj jedan uz DORUČAK, sada ćete ga duplo više piti!

Autor: M.O.

Lifestyle

25.02.2024

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često ga pijete uz doručak.

DOKAZANO JE DA NAŠ OMILJENI NAPITAK OSLOBAĐA OD STRESA: Često je izbor broj jedan uz DORUČAK, sada ćete ga duplo više piti!

Foto: Photo by freestocks on Unsplash

Stres je sveprisutan u današnjem društvu, a njegove negativne posledice mogu ugroziti mentalno zdravlje pojedinca. Međutim, najnovija istraživanja s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji ukazuju na mogućnost pronalaska ključa za borbu protiv stresa u neobičnom mestu - jogurtu.

Istraživači su identifikovali Lactobacillus bakteriju kao ključnu u borbi protiv stresa. Ova bakterija se nalazi u jogurtu i fermentisanoj hrani, a studija sprovedena na miševima pokazala je njenu značajnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja.

Miševi koji su bili izloženi stresorima, a nisu imali ovu bakteriju, pokazali su više znakova anksioznosti i depresije, što ukazuje na njenu važnost u regulisanju odgovora tela na stres.

Jogurt protiv stresa

Republika

Foto: Unsplash/ Anshu A

Jogurt često ujutru pijemo

 

Iako istraživanje ne daje direktnu preporuku za konzumiranje jogurta radi upravljanja anksioznošću ili prevazilaženja depresije, otvara se mogućnost da bi bakterije prisutne u ovom mlečnom proizvodu mogle biti korišćene kao alat za upravljanje mentalnim zdravljem u budućnosti. Ovo otkriće ukazuje na važnost zdrave crevne flore u očuvanju mentalnog zdravlja.

Pored potencijalnog uticaja na mentalno zdravlje, jogurt ima i druge benefite. Sportski nutricionista Džes Hilard ističe da jogurt može produžiti osećaj sitosti i sprečiti nagli skok šećera u krvi tokom dana. Ovo je još jedan razlog da se jogurt uvrsti u redovnu ishranu, posebno kao deo zdravog doručka.

Istraživanja poput ovog ukazuju na složenost veze između ishrane, crevne flore i mentalnog zdravlja. Mogućnost da bi jednostavni proizvod poput jogurta mogao imati pozitivan uticaj na borbu protiv stresa otvara nova polja istraživanja i podstiče dalje istraživanje uloge crevne flore u očuvanju mentalnog zdravlja

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading