OVAJ NAPITAK NAJVIŠE PRIJA ŽELUCU UJUTRU - BUDI KAO KAFA: Hidriraće vas i polako razmrdati, nećete pogrešiti sa njim!

Autor: M.O.

Lifestyle

18.02.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da promenite ovu naviku.

OVAJ NAPITAK NAJVIŠE PRIJA ŽELUCU UJUTRU - BUDI KAO KAFA: Hidriraće vas i polako razmrdati, nećete pogrešiti sa njim!

Foto: pixabay.com

Nutricionistkinja Avni Kaul ističe da je čaj najbolji napitak za početak dana Iako većina ljudi u jutarnjim časovima poseže za kafom zbog osećaja budnosti koji pruža kofein, Kaul kaže da je čaj napitak koji je nepravedeno zapostavljen.

Evo zašto je čaj mnogo bolja opcija ujutru:

Manji sadržaj kofeina

Kofein nam daje energiju, ali preterana konzumacija nije dobra po zdravlje. U čaju ga ima manje nego u kafi, što je jedan od glavnih razloga zašto biste trebali da ga popijete kad se probudite.

Republika

Foto: Shutterstock

Izaberite napitak koji vam najviše prija za jutro

- Čaj obično sadrži manje kofeina od kafe. Dok kofein može da pruži početni nalet energije, previše kofeina može da dovede do nervoze, teskobe i poremećaja spavanja. Čaj nudi blaži unos kofeina, smanjujući rizik od ovih nuspojava - objašnjava Kaul.

Hidratacija

Dehidracija je problem koji se češće javlja zimi jer unosimo mnogo manje tečnosti nego tokom letnjih meseci. Čaj značajno doprinosi hidrataciji jer se sastoji prvenstveno od vode. Održavanje hidratacije ujutru je ključno za energiju tokom dana i predstojeće aktivnosti.

Čaj vas budi polako

Kafa može odmah da vas probudi, ali to ponekad nije dobro. "Čaj sadrži aminokiselinu poznatu kao L-teanin, koja ima umirujući efekat i može da uravnoteži stimulativne efekte kofeina. To može da dovede do lakšeg i nežnijeg iskustva buđenja, u poređenju sa naglim naletom energije od kafe", kaže nutricionistkinja.

Dobar za stomak

Kafa ujutru kod mnogih može da izazove neprijatne simptome u stomaku. Ako spadate u tu grupu ljudi, čaj je odlična zamena, savetuje nutricionistkinja. Nežan je za želudac, a Kaul ga preporučuje svima onima koji imaju probleme sa varenjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading